Ke 11.11.2020

Henkilökuvassa Valtteri Kainulainen – "Jengikaverit on myös niitä sun parhaimpia kavereita"

Tällä kertaa valokeila kohdistuu joukkueen kapteeniin Valtteri Kainulaiseen. Valtteri kertoo miten on salibandyn pariin päätynyt, millaisia tavoitteita on vielä salibandyn suhteen, sekä lopussa tietenkin 15 kevyttä kysymystä.

Valtteri Kainulainen aloitti salibandyn jo ennen kuin täytti kymmenen, ja harjoittelua ei kaivattu.

”Taisin olla yheksän ja eka tapahtuma oli heti peli Keski-Espoon koululla.”

Siitä porukasta on jäänyt Kainulaiselle kavereita, vaikka heitä ei enää salibandy yhdistäkkään.

”Mun kanssa aloitti samaan aikaan kaks frendiä meiän fudisjengistä. Molemmat lopetti ja jäi pelaamaan fudista. Kamuja ollaan silti edelleen.”

”Samalla pihalla asuva kaverini pelasi Kirkkojärven Loiskeessa sillon, paljon oltiin pelattu pihalla pihapelejä ja vinkkas mut sit messiin.”

Salibandyssa Valtteria veti alunperin lajin pariin vain pelaamisen into kavereiden kanssa ja maila tuntui sopivalta jatkeelta käteen.

”Tykkäsin touhuta mailan kanssa ja skidinä pihapeleissä oli aina siistejä pelejä, joissa tehtiin hienoja maaleja. Paljon samaa jääkiekon kanssa ja lätkäkyniä viljeltiin asfaltilla. Kuitenkin koko ajan ollut siistiä kun on pelannut kavereiden kanssa, pihapelikaverit oli nuorempana ja nyt vähän kilpailullisemmassa miljöössä jengikaverit on myös niitä sun parhaimpia kavereita."

Kainulainen kipparoi nykyään Indiansin miesten edustusjoukkuetta, mutta hän ei kuitenkaan ole paljasjalkainen Heimolainen.

”Pelasin Kirkkojärven Loiskeessa muistaakseni siihen asti, kunnes siirryttiin C:stä B:hen.”

Juniorivuosista on jäänyt paljon Kainulaiselle reilusti hienoja muistoja, sekä tutustunut moniin merkittäviin ihmisiin matkan varrella.

”B-junnuissa meillä oli kova nippu, ja A-junnujen kanssa päästiin SM-sarjaan, ne olivat hienoja kausia. Tietysti sitten myöhemmin tullut liiganousu on jättänyt mukanaan paljon muistoja mieleen.”

”Ihan alunperin mut houkutteli lajin pariin Jaro Kinnunen, joka ajaa rallia nykyään. Vahvasti mieleen on jäänyt vuonna -06 voitettu Storvreta Cup, josta riittää tarinoita ihan tänä päivänäkin. Spesiaaleja jengikavereita on monia, mutta tietysti Sami Niskanen ja Santeri Toropainen, joiden kanssa on saanut suurimman osan sählyurasta pelata samassa jengissä pikkupojasta asti. Spesiaaleja koutseja ollut ensimmäisinä vuosina Lasse Heikura, vähän myöhemmin Loiskeessa ja Indiansissa Alpo Luostarinen, ekat piirrot miesten kentille antanut Tomi Rastas sekä Mikko Laurikainen, joka näyttelee tosi isoa roolia siinä minkälainen pelaaja oon nykyään.”

Siirtymä Heimoon tapahtui Valtterille luonnollisesti tuttujen naamojen kanssa.

”Kirkkojärven Loiskeen -92- ja -94 -ikäluokat siirtyivät Heimon lipun alle sillon aikanaan. Siinä samalla siirryttiin koko ikäluokka. Molemmat ikäluokat oli aika kovia ja seurat keskenään halusivat myös tarjota pelaajapolkua pidemmällä tähtäimellä, Loiskeessa ei ollut vanhempia ikäluokkia ja Indians oli jo iso seura.”

Kainulainen on tälläkin kaudella tahkonnut liigassa maaleja, ja hyökkääminen on aina ollut se luonnollinen valinta.

”Olen aina pelannut hyökkääjänä, ja rightina rotaatiota pelipaikalla on ollut hyvin vähän. Tietysti voisin mielelläni olla myös pakki. Noh, leikki sikseen, en todellakaan ole pakki.”

Kapteenin nauha F-liigassa pelaavassa seurassa on suuri kunnia, mutta sen kantamiseen liittyy myös tiettyjä vastuita.

”On tottakai hieno juttu ja kannan nauhaa ylpeänä. Uskon paljon esimerkin voimaan, ja pyrin olemaan hyvänä esimerkkinä, sekä pitää vaatimustasoa tapissa kuten Heimon miesten edeltävät kapteenit "Tiibet" Salminen ja Antti Lepola olivat aikanaan, kun astelin ensimmäistä kertaa koppiin.”

”Meillä on todella paljon 'kapteenimaisia' pelaajia, eli en näkisi asioita vain itseni vastuulla. Tottakai, kun kuulun joukkueessa pitkään pelanneisiin, niin on ehtinyt monessa olla mukana ja suhtautua eri asioihin, toivon mukaan, aina vähän paremmin. Joissain asioissa toimin linkkinä pelaajien ja valmennuksen välillä. Saunailtakapteenit meillä on vielä erikseen.”

Valtteri ei osannut varautua kapteenin nauhaan, mutta kun vastuuta tarjottiin, se otettiin vastaan, ja se on kannettu kunnialla tähänkin päivään asti.

”Olimme nousseet liigaan silloin aikanaan ja yhtenä päivänä Mikko "Kuula" Laurikainen soitti, ja aloitti puhelun, että 'ens kaudella pitäis sit laittaa C:tä rintaan'. En ollut asiaa ajatellut yhtään ja tulihan se kyllä puskista. Taisin olla 20-vuotias silloin ja suhteellisen märkäkorva, mutta tottakai kunnia otettiin vastaan ja Timo Salminen oli vielä mukana jengissä, mikä auttoi tätä transitiota silloin varmasti. Olin nuorempana fudisjengimme kapteeni, mutta se nyt oli silloin aika erilaista.”

Kainulainen on saanut kunnian edustaa myös maajoukkueen värejä.

”Pikkupojan unelmahan se on. Olen ylpeä ja otettu siitä, että on saanut olla edustamassa Suomea.”

”Paras muisto maajoukkueesta on ensimmäinen maaottelu, mikä oli vielä kotiyleisön edessä Ruotsia vastaan. Otin vielä jonkun jännäflunssan siihen pelipäivälle ja peli meni aika ”usvazonessa”. Tietysti myös eka maaottelumaali ja vielä Ruotsia vastaan, sen muistaa varmasti aina. On ollut hienoa olla mukana samaan aikaan jengissä, jossa on mm. Mika Kohonen ja Tero Tiitu, joiden pelejä pienenä on kateltu.”

Kilpailuhalua Kainulaisella on, ja tavoitteet hän listasi lyhyesti ja ytimekkäästi.

”Voittaa maailmanmestaruus ja voittaa Suomen mestaruus.”

15 kysymystä

1. Lempinimi/nimet? Vladi

2. Kerro paras puujalkavitsisi? Mitä samaa on elefantilla ja jäniksellä? Molemmat alkaa J:llä, jos elefantin nimi on Jesse

3. Lempiruoka? - Moussaka

4. Kissat vai koirat? - Koira

5. Lempielokuva? - The Prestige tai The Usual suspects

6. -sarja? - Prison Break

7. -kirja? - Papillon

8. -artisti/musiikkityyli? - Tykkään monesta. Vastataan Elton John ja Yölintu.

9. Pelaatko videopelejä/jos niin mitä? - Uusin FIFA löytyy, yleensä pelipäivänä pari valmistavaa matsia.

10. Kuka on esikuvasi? - Oma isäni

11. Lempiurheilija salibandyn ulkopuolelta? - David Beckham ja nykyisistä Sergio Ramos.

12. Unelmien auto? - Sporttibemari

13. Lapsuuden unelma-ammatti? - Rikospaikkatutkija. Eli CSI Miamin Horatio Cainen duuni.

14. Kuvaile unelmiesi illanviettotapa? - El Clásico, Champions League -finaali Bernabeulla.

15. Jos saat viettää päivän julkkiksen kanssa, kenet valitset seuraksi? - Cristiano Ronaldo

Heimon seuraava kotiottelu pelataan perjantaina 20.11. klo 18:30 Otahallilla, vastassa silloin Tikkurilan Tiikerit!

Aiemmat henkilökuvat:

Henkilökuvassa Otto Lehkosuo – "Homma on vieläkin yhtä hauskaa. Se on se tärkein juttu"
Henkilökuvassa Mikko Kirvesniemi – "Salibandyssa lajin helppous viehätti"

Teksti: Lauri Jalava