Su 06.03.2022

Oilers vei kauden toisenkin derbyn – "Peruspelin suhteen meillä ei ole hätää"

Westend Indians ei kyennyt voittamaan kuluvalla kaudella 2021–22 Espoon derbyä ainakaan runkosarjassa. Asia varmistui lauantaina, kun Oilers voitti kotiottelunsa Tuhilla maalein 8–4.

Joulun alla pelatun jäähalliderbyn Oilers oli onnistunut kampeamaan nimiinsä niin ikään, vaikka silloinkin mittelö oli tasainen. Ratkaisuhetkillä Öljymiehille tuntuu kuitenkin löytyvän voiton avaimet käteen riippumatta siitä, miten ottelu on siihen asti kulkenut.

Lauantaina leimallista oli kuitenkin Heimon heikko alku. Oilers pääsi hyödyntämään avauserässä Indiansin pallollisen epävarmuuden. Kotijoukkue meni hetkessä kolmen maalin karkumatkalle, eikä Heimon peli ollut asettua uomiinsa.

Keltamustien Jasper Auvinen ei viitsinyt katsella lonnimista määräänsä enempää. Nuorukainen iski näyttävän nousunsa päätteeksi kavennuksen, jolla Heimo ilmoittautui voittokamppailuun.

Toisessa erässä Indians kiristi tasoihin ja lopulta ohi. Indiansin toisen maalin teki Sami Niskanen aivan maalin edustalta. Sen jälkeen Joonatan Junkkari pommitti alakulmaan liigauransa ensimmäisen ja lopuksi Santeri Toropainen löysi tarvittavan tilan taka-alakulmasta.

Olisi kenties päättänyt toisella tavalla, mikäli erätauko olisi vietetty Heimon komennossa ja johdossa. Oilers kuitenkin tasoitti pari minuuttia ennen taukoa.

Kolmannessa erässä Heimolla oli omat paikkansa, mutta Oilers hyödynsi lähivaparinsa Indiansin nukahdettua hetkeksi. Öljy iski vielä pari osumaa päätösminuuteilla, ja se jätti samalla Heimon varmasti taakseen kisassa F-liigan sarjataulukon vitossijasta.

Päävalmentaja Antti Vartiainen ei ollut erityisen huolissaan Heimon peli-ilmeestä, vaikka Espoon herruuden valuminen naapurille toki harmittikin.

– Ei ole kahta sanaa siitä, etteikö harmittaisi näiden derbyjen tappiot. Peruspelin suhteen meillä ei kuitenkaan ole hätää, AV vakuutti.

Lauantain ottelussa voittoon olisi vaadittu annos huolellisuutta. Etenkin oman puolustusalueen vaparien puolustaminen ja yleisestikin rikkeettömyys alakerrassa olisi syytä laittaa kuntoon tulevalla viikolla ennen pudotuspelejä.

Vartiainen oli luottavainen siihen, että aika riittää. Heimon sijoitus runkosarjassa ei luultavasti enää paljon muuta, joten sunnuntain Jymy-matsin ja ensi viikon perjantain OLS-koitoksen voi melko huoletta valjastaa pelin kehittämiseen. Toki Heimon filosofiaan kuuluu se, että kaikki ottelut lähdetään voittamaan.

– Se myös palvelee parhaiten pudotuspeleihin valmistautumista. Pääsemme niihin hyvällä joukkueella ja hyvässä iskussa, Vartiainen vakuutti.

Tehokaksikko Aaro Astala ja Valtteri Kainulainen jäi lauantaina pisteittä, mutta heidän potentiaaliastaan kannatella joukkuetta ei kannata olla huolissaan. Niinpä on hyvä uutinen, että derbyn osumat merkittiin alakentällisille. Leveyttä piisaa.

– Se on hieno juttu, että onnistumisia saadaan heillekin. Meillä on tässä reilu viikko aikaa saada peli minttiin, ja kaikki näyttää sen osalta hyvältä.

Vartiainen ei ollut erityisen kiinnostunut siitä, kuka vastaan tulee pudotuspeleissä. Ainakaan se ei ole Oilers, joten ratkaisumatseissa on vaihtelua pariin edelliseen kauteen. Todennäköisesti Heimo pääsee pelaamaan paras seitsemästä -puolivälieriä sellaisen vastustajan kanssa, joka on täysin uusi tuttavuus tässä vaiheessa kautta.

Oilers–HEIMO 8–4 (3–1, 1–3, 4–0)

08:45 Ilari Talvitie (Janne Lamminen) 1–0
09:13 Jasper Juuti (Justus Kainulainen) 2–10:57 Eino Pesu (Talvitie) 3–0
12:03 Jasper Auvinen (Ossi Koskinen) 24:35 Sami Niskanen (Jere Oksanen) 3–2
34:47 Jonatan Junkkari (Eero Harjula) 3–3
37:07 Santeri Toropainen (Tuomas Harjula) 3–4
39:18 Jani Rauhala (Santeri Lindfors) 4–4
47:45 Jesperi Lindfors (Rasmus Kainulainen) 5–4