Pe 29.03.2024

Kauan odotettu derbysarja on Espoon urheilukevään kohokohtia – Heimo haastaa tasapäisesti Oilersin alkaen tänään

Espoolaisille salibandyn ystäville koittaa pääsiäisen pyhinä ja tästä eteenpäin kissanpäivät, kun Westend Indians ja Esport Oilers kohtaavat F-liigan välierissä. Kunnon derbysarjaa on odotettu siitä lähtien, kun koronakausilla pelatut puolivälieräsarjat enemmän tai vähemmän lässähtivät peruttujen otteluiden tai sairastumisten takia.

Osaa otteluista kaavaillaan pelattavaksi jäähallissa, mutta derbymittelöt aloitetaan tulevana pääsiäisviikonloppuna kotiluolissa, pitkäperjantaina Öljymiesten Tapiolan urheiluhallissa ja pääsiäismaanantaina Heimon isännöimänä Otahalliin Tiipiillä.

Heimon ja Oilersin historia on vaiheikas ja melko pitkä jo miesten liigatasollakin. Aiempien kausien matsit lienevät nykyrostereita katsoen koko lailla merkityksettömiä. Toki moni muistaa nuo mainitut kolme enemmän tai vähemmän koronan pilaamaa puolivälieräsarjaa.

Niistä ensimmäisessä kaudella 2019–20 Indiansilla oli hyvä meno päällänsä, mutta pelit peruttiin epidemian vuoksi kesken kaiken juuri kun sarjan oli tarkoitus siirtyä jäähalliin. Mutta kuten todettua, silloin oli silloin, ja nyt on nyt.

Tämän kauden kohtaamiset voivatkin sitten antaa hieman enemmän osviittaa voimasuhteista. Oilers toki voitti runkosarjan, ja on sen perusteella kenties ennakkosuosikki. Toisaalta Heimo voitti kaksi kolmesta runkosarjan kohtaamisista. Kerrantaanpa välierien lämmittelynä, miten nuo matsit menivätkään.

Kauden 2023–24 ensimmäinen Espoon derby pelattiin syyskuun lopussa Tapiolassa. Matsissa sattui ja tapahtui kaikenlaista ennen kuin Heimo nappasi jatkoajalla voiton ja kaksi sarjapistettä. Lukemat Oilersin isännöimässä pelissä kirjattiin 4–5.

Samuli Junnila osui ensimmäisellä minuutilla ja oli muutenkin liukkaalla jalalla Jasper Auvisen kanssa. Armeijasta juuri välierien alla kotiutuvat nuorukaiset osoittivat oivan yhteispelin orastavia ellei versovia merkkejä jo tuolloin. Ilta huipentui Junnilan jatkoaikamaaliin.

– Tuntuu hyvältä ratkaista ja ylipäätään päästä pelaamaan ratkaisuhetkillä. Kaverit petaili tänään kyllä useampaan kertaan paikkoja, mistä olisi voinut tehdä useammankin, mutta onneksi lopussa upposi, Junnu kertasi tuolloin.

Ottelu oli ikimuistoinen myös Ville Rautakouralle, joka täräytti Oilersin verkkoon uransa ensimmäisen liigamaalinsa.

Toinen derby pelattiin perinteisesti joulun alla Heimon isännöimänä. Kotijoukkue pelasi todella hienosti ja voitti selvin 8–4-lukemin. Illan näkyvin ja ainakin kuuluvin hahmo oli Jasper Auvinen, jota juniorit Tiipiissä Au, au Auvinen -chantilla hienosti kannustivat.

Auvinen iski hienon ilvaveivin Oilersin maaliin. Myös Jani Rauhala kuritti vanhaa seuraansa tavaramerkiksi muodostuneella atleettisella nousullaan. Junnilan saldo oli ensimmäisen ottelun tapaan 2+1, joten derbyn ilmapiiri näyttää sopivan pikkunassikasta Heimossa pelanneelle laitahyökkääjälle.

Päävalmentaja Antti Vartiainen kiitteli matsin jälkeen joukkuetta etenkin siitä, ettei johtoasemassa pistetty bussia omalle maalille, vaan pidettiin hyökkäysuhkaa yllä.

– Pitää pystyä ottamaan myös vastaan. Oilers on niin kova joukkue, ettei ottelusta selviä ilman vaikeita hetkiä. Olen tyytyväinen siihen, että pelasimme siitä huolimatta rohkeasti loppuun asti.

Pelirohkeutta ja malttia oman pään pitämiseksi mahdollisimman puhtaana vaikeilla jaksoilla todellakin peräänkuulutetaan myös pudotuspeleissä, joissa Oilers teki selvää jälkeä lahtelaisesta LASBista. Heimo puolestaan tahkosi viisi huipputasaista puolivälieräottelua puolustavan mestarin TPS:n kanssa, joten edellisten matsien vaikutusta vireeseen voidaan vapaasti spekuloida suuntaan jos toiseen.

Oilers voitti Tapiolassa pelatun kauden kolmannen derbyn maalein 9–5. Se pääsi nopeasti kahden maalin johtoon ja lopulta piti sen Heimon todella vahvasta kirivaihteesta huolimatta. Toisinkin olisi voinut käydä, siksi monta pomppupalloa, 50/50 -tuomiota ja maalitilannetta meni Oilersille osin sattumankin kautta.
 
– Pelasimme fiksusti ja painoimme pelin vastustajan päähän. Jos laskin oikein, niin viidellä viittä vastaan missasimme kolmesti paikan, ja vastustaja naulasi heti perään. Viimeistely, kokonaisvaltainen puolustaminen ja alivoimapeli, niissä jäi meille parannettavaa, Vartiainen ynnäili tammikuun lopussa.

Tämän derbyn jälkeen Vartiainen, Junnila, Auvinen, Rauhala ja Joonatan Lindholm matkasivat maajoukkueen matkassa Latviaan MM-karsintaturnaukseen, jossa pelaajakvartetti kirjautti ensimmäiset miesten maaottelunsa.

Loppuviimeksi runkosarjan peleillä ei tietenkään ole enää mitään merkitystä välierissä. Mutta onko sillä tosiseikalla, että Heimo pääsee ryhmän terveystilanteen ja muiden seikkojen osalta haastamaan pitkästä aikaa samalta viivalta paikallisvastustajansa?

Luvassa lienee siis todella jännittävä ottelusarja, joka toivon mukaan kulminoituu Metro-arenalla monituhatpäisen yleisön edessä.

Välierät:

Perjantai 29. maaliskuuta kello 18:30 Tapiolan urheiluhallilla Oilers – HEIMO | Liput Tiketti.fi

Maanantai 1. huhtikuuta  kello 18:30 HEIMO–Oilers | Liput Tiketti.fi

Keskiviikko 3. huhtikuuta kello 18:30 Tapiolan urheiluhallissa Oilers–HEIMO | Liput Tiketti.fi

Lauantai 6. huhtikuuta kello 18:30 *Metro-Arenalla HEIMO–Oilers | Liput myydään Ticketmasterin kautta

Tarvittaessa 7. huhtikuuta, 9. huhtikuuta ja 12. huhtikuuta.