La 13.04.2024

Heimon upea välierätarina päättyi pettymykseen, pronssi kiinnostaa – "Olen ylpeä heimoveljistä kentällä ja katsomossa"

Viimein koitti perjantai ja Espoon hurjan välieräsarjan myyttinen seitsemäs peli ja samalla seitsemäs derby pariin viikkoon.

Ottelu oli tasainen ja jännittävä, kuten arvata saattaa. Oilers pääsi nopeasti kahden maalin karkumatkalle, ja vaikka Heimo nousi kahdesti pykälän päähän, ei Otahallin ihmeen kaltaista kiriä nyt nähty.

Yrittämisen puutteesta homma ei jäänyt kiinni, mutta aivan samanlaista hurmosta maalipaikoissa ei tällä kerralla ollut. Tarkasti syöttölinjat pois puolustanut Oilers piti 4–2-johtonsa loppuun saakka ja eteni finaaliin Classicia vastaan.

Heimo matkustaa vuoden 2018 tavoin pronssiotteluun Raholaan Nokian KrP:n vieraaksi.

Heimon valmentaja Antti Vartiainen kehui joukkueen esitystä ja henkeä välieräsarjassa. Indians kampesi historiallisesti tasoihin 0–3-lukemista otteluvoitoissa. Myös seitsemäs peli oli tasainen, ja Vartiaisen mukaan hyvä suoritus.

– Pelasimme hyvin koko sarjan, vaikka ensimmäiset matsit eivät menneetkään kuten halusimme. Etenkin toinen peli Otahallilla olisi pitänyt pystyä kääntämään, hän sanoi.

– Olen tyytyväinen koko jengiin. Luonne mitä osoitimme oli hieno. Tulos ei ollut se, mitä haimme. Aika lähelle päästiin.

Heimo jäi monessa pelissä takaa-ajajaksi ikään kuin puolivahingossa. Toki siitä kuuluu kunnia Oilersille, mutta jatkuva kiriminen on henkisesti raskasta pidemmän päälle.

– Monesti jäimme tappiolle ilman, että olilmme varsinaisesti huonompia kenttätapahtumien perusteella, Vartiainen totesi.

Toki pallopelien ikiaikainen totuus on, että vain maaleilla ja sitä kautta tuloksella on väliä. Ne vain tulevat loppuviimeksi hyvinkin pienien asioiden seurauksena.

Pettymyksestä huolimatta Vartiainen uskoi, että pronssipelissä nähdään motivoitunut ja taisteleva Heimo hakemassa seurahistorian ensimmäistä miesten liigamitalia. Hienolle kaudelle halutaan kunniakas ja hyvän maun suuhun jättävä lopetus.

– Se ei ole se peli mihin halusimme, mutta voittoa haetaan, Vartiainen päätti.

Seitsemäs välierä todellakin oli sellainen peli, jossa moni halusi olla. Reilun tuhannen hengen katsomo myytiin nopeasti loppuun.

Mökä Tapiolan urheiluhallilla olikin melkoinen, kun pilliin vihellettiin. Pieni hermostuneisuus ei voinut olla näkymättä joukkueissa, mutta mitään suuria jäätymistä ei alkuhetkillä nähty.

Oilersin kannalta luottoa omaan tekemiseen tuli jo vajaan kuuden minuutin pelin jälkeen, kun Eetu Nykäsen veto puolesta kentästä painui verkkoon asti.

Puoli minuuttia myöhemmin Eetu Sorvali lisäsi 2–0:aan. Heimon vieteri ei kuitenkaan tästä katkennut, vaikka se jäi taas takaa-ajajaksi varhain.

Niinpä ajassa 13:56 Jasper Auvinen laukoi Samuli Junnilan poikkarista kavennuksen tutulla laatuvedollaan. Tämän enempää osumia ensimmäisessä erässä ei nähty.

Toisessa erässä intensiteetti pysyi kovana. Heimo haki pallollisella pelillä tasoitusta, mutta Oilers puolusti hyvin ja käänsi heti tilaisuuden tullen. Juuso Jokisalo pysäytti yhden tällaisen läpiajon, ja myös Markus Laakso Oilersin maalilla torjui varmasti Heimon kokeilut.

Oilers iski 3–1-maalin pari minuuttia erän puolivälin jälkeen, kun kevään peleissä Heimon aikoinaankin kunnostautunut Nykänen kiskaisi pakki-pakki -syötöstä yläkulmaan.

Erän loppua kohden Heimo sai hyviä paikkoja iskeä kavennus, mutta ehkä pieni hermoilukin näkyi viimeistelyn ontumisena. Parissa tilanteessa palloa pomputeltiin keskialueella, ja Oilers pääsi kääntämään. Näistä ei seurannut takaiskuja, kiitos Jokisalon ja loppuun asti tsempanneiden kenttäpelaajien.

Erän loppuun Heimo pääsi ylivoimalle, ja tätä jäähyä jäi kolmannen erän puolelle vielä minuutti.

Se riitti. Samuli Huppusen terävä laukaus oikealta toi Heimon maalin päähän.

Hetkeä myöhemmin ylivoimalle pääsi vuorostaan Oilers, ja sekin oli tehokas Heikki Iiskolan maalin muodossa. Näin asetelma oli käytännössä sama kuin tauolla.

Heimon kannalta Oilersin neljäs ja sarjan viimeiseksi jäänyt osuma tuli turhan pian kavennuksen jälkeen. Henkinen kuorma oli kova sen jälkeen, kun paljon hurjempi kiri oli Tiipiin hurmoksessa toteutunut.

Heimo toki haki mielettömällä vimmalla kavennusta ja tasoitusta. Jokisalon ottaminen maalilta painoi pelin Oilersin päähän, mutta useita läheltä piti -tilanteita lähemmäksi ei millään päästy.

Kuudella viittä vastaan pyöritys oli nytkin taitavaa, mutta kuudennen ottelun magiikka puuttui, ja olihan Oilerskin varmasti opetellut läksynsä.

– Äärimmäisen pettynyt ja tyhjä olo, sanoi Heimon toisen maalin tehnyt Samuli Huppunen.

Hän komppasi ajatusta siitä, että tasaisessa sarjassa marginaalit olivat olemattoman pienet. Tiistain ikimuistoiset tapahtumat eivät toistuneet vieraissa.

– Ei saatu nyt samanlaista flow'ta kuudella viittä vastaan.

Huppunen uskoi, että joukkue saa riittävän hyvin prosessoitua pettymyksen jahka on aika pronssiottelun.

– Ei tuolla kopissa hirveän monta SM-mitalia ole. Hetki harmitellaan, ja sitten kohti!

Aivan pienestä pitäen Heimon paitaa kantanut Samuli Junnila jätti kaikkensa kentälle. Molemmat joukkkeen osumat syöttänyt hyökkääjä istui pitkään päädyssä sulattelemassa pettymystään omissa oloissaan ja välillä jonkun joukkuekaverin kanssa toinen toistaan lohduttaen.

– Hemmetin hieno tarina tämä sarja oli, vaikka se onnellinen loppu jäi tästä kirjasta kirjoittamatta, hän muotoili.

– Olen ylpeä kuitenkin meidän näyttämästämme luonteesta sekä heimoveljistä niin kentällä kuin katsomossa. On etuoikeus pelata tälläisiä pelejä noin hienojen kannattajien rinnalla.

Seitsemännen välierän tapahtumia Junnila kertasi lyhyesti.

– Tänään oli pienestä kiinni jälleen kerran. Vaikea nyt tarkasti lähteä analysoimaan, mutta aika tunnejohtoinen peli, ja tapahtumia kyllä riitti, vaikka lukemat olivat aika niukat.

Tapiolan urheiluhalli oli lopulta se paikka, josta Heimo ei kammettua voittoja sitten alkusyksyn jolloin juuri Junnila ratkaisi runkosarjaottelun jatkoajalla.

– Vaikea paikka tämä on meille ollut. Ei saatu palloa tarpeeksi verkon perukoille. Jos päästää neljä maalia, niin on kuitenkin ihan hyvät mahdollisuudet voittoon. Tänään ei riittänyt.

Myös Junnila vakuutti Heimon olevan kiinnostunut himmeimmistä mitaleista, kun niistä sunnuntaina isketään.

– Pronssipeli tulee nopeasti. Yhden välipäivän kautta meidän keltainen laumamme on satapronttisen valmis hakemaan mitalit kaulaan Raholasta.

7. välieräottelu Oilers–HEIMO 4–2 (2–1, 1–0, 1–1)

05:58 Eetu Nykänen (Olli Jokela) 1–0
06:20 Eetu Sorvali (Rasmus Kainulainen) 2–0
13:56 Jasper Auvinen (Samuli Junnila) 2–1
32:55 Nykänen (Jokela) 3–1
41:10 Samuli Huppunen (Junnila) 3–2 yv.
43:05 Heikki Iiskola (Antti Suomela) 4–2 yv.