Pe 18.09.2020

Heimon täsmähankinta Perttu Puska haluaa nauttia salibandystä, mutta myös menestyä – "Emme ole enää kiva pikkuveli"

Hyvät ideat tuntuvat jälkikäteen yksinkertaisilta ja itsestään selviltä. Näin voidaan sanoa myös Perttu Puskan, 30, siirtymisestä Westend Indiansiin.

– Yhteydenotto tuli aikaisin keväällä, kun Mika Leiponen soitti. Hän teki selväksi, että Indians haluaa minunlaiseni pelaajan sinne, Perttu Puska kertasi.

Puska onkin nimenomaan täsmähankinta. Kokenut joensuulaislähtöinen pelaaja on esiintynyt maajoukkueessa asti pitkällä urallaan. Kokemukselle on käyttöä Heimossa, joka on liigavuosinaan tullut tunnetuksi ennemminkin nuoruudesta ja innokuudesta.

Intoa ei puutu Puskaltakaan. Indians oli liikkeellä oikeaan aikaan, sillä hän puntaroi juuri uransa jatkoa puolentoista vuoden vammakierteen jäädessä taakse.

– Olin päättänyt pelata vielä ja tehdä sen tosissani, Puska totesi.

Myös pelillisesti Puskalla on paljon annettavaa juuri Heimossa. Seurajohto ja valmennus tekevät taustatyöt pieteetillä. Hyökkääjällä nähtiin olevan sellaisia ominaisuuksia, joita joukkueesta on kenties vähän puuttunut.

– Haussa oli suoraviivaisempi pelaaja. Indians osaa pitää palloa hyvin. Luulen, että se halusi pelaajan, joka pyrkii nopeisiin ratkaisuihin, Puska tuumi.

Vaikka ikää tavataankin sanoa vain numeroksi, täyttää Puska tässäkin mielessä erään keväällä syntyneen aukon Heimon kokoonpanossa. Mikael Sieväsen lopetettua liigauransa ei Heimossa ollut 30 vuotta täyttäneitä pelaajia.

Puska täytti pyöreitä toukokuussa. Hän tiedostaa vastuunsa melko nuoren joukkueen johtavana pelaajana, vaikka tulokas keltamustissa onkin.

– Tunsin jo etukäteen joukkueen johtavat pelaajat aika hyvin. Ei minulle ole koskaan ollut vaikea päästä sisään joukkueeseen, mutta Indiansissa se tapahtui ehkä yllättävänkin nopeasti ja helposti. Täällä saa olla oma itsensä, ja kaikki muutkin ovat.

Myös valmennusjohdon kanssa hän on jo ehtinyt keskustella. Puska sanoo näkevänsä monet pelilliset seikat samalla lailla kuin päävalmentaja Petri Timonen.

– Nopeasti treenien alettua olen oppinut, miten Indians pelaa. Voin helposti sanoa niin sanotusti ostaneeni joukkueen pelitavan.

Samaan hengenvetoon hän lisää, että työtä on vielä paljon. 22 kuukauden tauko tosipeleistä näkyy väkisinkin tuntumassa ja kunnossa. Kolmessa kuukaudessa on menty kliseisesti ilmaisten eteenpäin.

– Olen varautunut siihen, että tämä ensimmäinen kausi menee enemmän tai vähemmän samaan kuntoon pääsemisessä, missä olin ennen taukoa.

Puskalla on luonnollisesti melkoiset peli- ja näyttöhalut, mutta niin on muillakin Heimon pelaajilla. Kesken jäänyt viime kausi oli herkullisessa vaiheessa, kun Indians johti Espoon huikeaa puolivälisarjaa voitoin 2–1.

– Kyllä sen tuolla aistii, että jäi hampaankoloon, Puska sanoi.

Sunnuntaina hän ja muut Indians-pelaajat saavat viimein helpotusta kurnivaan pelinälkään. F-liigan kausi 2020–21 alkaa Heimon osalta vierasreissulla Jyväskylään.

Ennakkokaavailuissa Indiansia on povattu korkeammalle kuin aiemmilla kausilla. Joukkueella on luonnollisesti omat tavoitteensa. Puska pukee ne hyvin sanoiksi.

– Emme halua olla enää se kiva, kiltti ja sympaattinen pikkuveli. Tarkoitus on vakiinnuttaa asema liigan yhtenä kärkijoukkueena.

Kakkosluokkalaisten opettajana siviilissä toimiva Puska ei palaa liigakentille jäähdyttelemään. Pitkän tauon jälkeen olisi vähän hassua pelata vain vuosi ja juuri huippukuntoon päästyä lopettaa.

Samaan aikaan hän tiedostaa sen, että iän karttuessa salibandyn jatkaminen liigatasolla pakottaa valintoihin.

– Niitä olen oppinut tekemään arkielämässä. Suunnitelmat on pakko tehdä ennemmin viikkotasolla kuin päivä kerrallaan. Ja jos tässä joutuu itse joustamaan, niin myös lähellä olevat ihmiset joutuvat, Puska pohti.

– Onhan tämä raaka harrastus. Hommia tehdään niin paljon, että sitä voisi kutsua ammattimaiseksi.

Puskalla on kokemuksen tuomaa perspektiiviä, joka auttaa pelaamisen ja kaukalon ulkopuolisen elämän yhdistämisessä. Oleellista on ottaa hetkestä kaikki irti.

– Jokaisessa tapahtumassa pitää muistaa nauttia, että saa tehdä tätä. Koskaan ei tiedä, mikä on uran viimeinen vaihto. Mailaa ei kannata puristaa, vaan mieluummin nauttia.

Tärkeää on myös se, että tietoisesti pidetään elämän osa-alueet erillään. Treeneissä keskitytään sataprosenttisesti salibandyyn ja kotona mietitään ihan muita asioita.

Puska ei halua pakottaa itseään mihinkään. Jos jokin päivä tuntui olevan huonompi, silloin vaikkapa kävelylenkki riittää vallan hyvin liikunnaksi.

– Koitan pitää itsestäni huolta ja oppia tekemään eri juttuja, jotta elämä on kivaa, Puska tiivistää filosofiansa.

Heimon kausi alkaa sunnuntaina 20.9. Happeen vieraana Jyväskylässä. Seuraavan viikon herkkupalana on Espoon Derby Oilersin vieraana Tapiolassa ja kotiavaus nähdään 2.10. Steelersiä vastaan.

Hanki kausikorttisi Heimon kotiotteluihin Floudista!