Ke 10.04.2024

Heimon huikea kiri ja ja jatkoaikamaali villitsivät Tiipiin – "Siinä vaiheessa voittomme oli tähtiin kirjoitettu"

Ilma lämpenee, linnut laulavat ja purot solisevat. Espoossa pelataan perjantaina F-liigan välierien tarunhohtoinen seiskapeli. Kevät on todellakin täällä.

Viimeinen näistä kevään merkeistä tuli todeksi tiistaina Otahallin Tiipiillä pelatussa Westend Indiansin seurahistorian ehkäpä huikeimmassa ottelussa Esport Oilersia vastaan.

Kotiyleisön villisti kannattama Heimo nousi neljän maalin takamatkalta rinnalle iskien tasoituksen viimeisellä sekunnilla. Jatkoajalla Juuso Kekki teki voittomaalin hulvattomiin lukemiin 10–9 ja venytti upean Espoon derbysarjan ratkaisevaan seitsemänteen otteluun.

On selvää, ettei mitään ole vielä saavutettu. Loppuviimeksi kyseessä oli vain yksi ottelu pitkässä välieräsarjassa, ja tätä pelaajatkin painottivat tuoreeltaan.

Toisaalta näin ikimuistoinen nousu piirtyy takuulla paikalla olleiden Heimon kannattajien, pelaajien ja toimihenkilöiden mieleen pitkäksi ajaksi, niin hieno tunnelma Tiipiissä vallitsi hiukan ennen iltayhdeksää tiistaina. Sitä
ei enää oteta pois.

Kelataanpa kuitenkin pari tuntia taaksepäin kuudennen välierän alkuun.

Heimo jatkoi Tiipiissä samoilla kentällisillä kuin millä se oli voittanut Metro-areenan koitokset. Oilers sen sijaan oli parsinut kasaan muun muassa Heikki Iiskolan, jolta jäähallipelit jäivät väliin.

Täpötäyden Otahallin yleisön iloksi kotijoukkue aloitti pirtetästl. Jasper Auvinen ehti kohahduttaa tolppavedollaan ennen kuin Samuli Huppunen tälläsi avausmaalin Rasmus Pasasen hyvästä esityöstä.

Pelille palannut Heikki Iiskola tasoitti heti seuraavassa vaihdossa ja sitä seuraavassa Ilari Talvitie vei toisesta vaparikuviosta Oilersin edelle. Heimon reipas startti vaihtui pikatahtia takaa-ajoasemaksi.

Työntekoa Heimossa ei ole pelätty koskaan. Haalareiden päällekiskomiseen meni hetki, mutta sen jälkeen Indians sai taas hentoisen otteen pelin virtauksesta.

Tasoitusmaali tuli puolitoista minuuttia ennen taukoa, kun Valtteri Kainulainen rannasi Petr Majerin syötöstä yläkulmaan.

Ensimmäisen erän maalit tulivat ryöppyinä. Kapteenin tasoituksen jälkeen naapurileirin toinen sukunimikaima Rasmus Kainulainen vei Oilersin uudestaan johtoon, mutta Heimo ehti vielä tasoittaa uudestaan ajassa 19:16, kun Jasper Auvinen survoi pudotuspelien kymmenentensä.

Toisen erän alkuun Oilers osoitti jälleen tehokkuuttaan. Se iski reiluun seitsemään minuuttiin kolme maalia puolittaisista tilanteista toki taidolla, mutta osin myös Heimon kannalta epäsuotuisien pomppujen seurauksena.

Synkässä hetkessä oli kaikuja kolmesta ensimmäisestä välierästä, joissa kaikissa Oilersilla oli samanlainen kolmen maalin tehojakso. Puolet ottelun varsinaisesta peliajasta oli vielä jäljellä, joten Heimo kävi hommiin ja laittoi kiriä tulille.

Tietyllä tavalla jo äärimmilleen jännitetty vieteri näytti silti katkeavan toisen erän puolivälin jälkeen ajassa 31:36. Oilers iski taas sekavasta tilanteesta seitsemännen maalinsa, ja samassa yhteydessä Heimon Joonatan Lindholmille tuomittiin pelirangaistus, joka nykysäännöillä tietää 2+2+20 minuutin istuntoa.

Oilers teki ylivoimalla vielä yhden maalin ja johti nyt viidellä. Tilannetta kirkasti erän lopussa Huppunen illan toisella maalillaan, joka syntyi ylivoimalla kapteeni Kainulaisen syötöstä.

Neljän maalin takamatkan kiinni kuromista suurempiakin ihmeitä on salibandyssä nähty, joten kopissa varmasti valettiin uskoa omaan tekemisiin ja satsattiin terävään alkuun.

Ja kyllä Heimo yrittikin. Oilers kuitenkin puolusti keskustan tarkasti kolmannen erän alussa. Viiden minuutin pelin Sami Niskanen teki todella tyylikkään katkon hyökkäyspäässä ja siirsi viereen Jasper Auviselle, joka toi kotijoukkueen kolmen päähän.

Pari minuuttia myöhemmin Oilersin Rasmus Kainulainen pääsi yksin läpi täydentämään hattutemppunsa. Eroa oli taas neljä pykälää, ja kellossa jäljellä reilu kymppi. Katsomossa oli eittämättä epäuskoa ilmassa tässä vaiheessa, sillä mikään ei varsinaisesti kielinyt Heimon mahdollisuuksista.

Joukkue siihen kuitenkin uskoi. Heimo otti Juuso Jokisalon toisen erän vaikeilla hetkillä korvanneen Mikko Kirvesniemen pois maalilta varhaisessa vaiheessa. Tämäkään kikka ei aluksi vaikuttanut lainkaan siltä, että kuudella viittä vastaan -pyörityksestä seurasi varmasti yksi salibandyliigan historian upeimmista kireistä.

Samuli Huppunen täydensi Kainulaisen esityöstä hattutemppunsa ajassa 54:15. Lukemat olivat tässä vaiheessa siis 5–9. Oilersilla oli loppuminuuttien aikana useampi sutaisu kohti Heimon tyhjää maalia, mutta onni oli tässä kohtaa kotijoukkueella myötä.

Seuraavaksi hatullisen sai täyteen Auvinen, jonka matala toimitus maalille painui tolpan juureen. Eroa oli enää kaksi, ja aikaa digitaalien mukaan oli viitisen minuuttia.

Ikiheimolainen Tuomas Harjula toi kotijoukkueen jo maalin päähän ajassa  57:23. Oilers yritti tukkia veto- ja syöttöinjat, mutta oli muuten melko passiivinen. Tiukillehan se meni.

Kymmenisen sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua Oilersin maalivahti Markus Laakso sai eteen kenkänsä kärjen Kainulaisen hyvän kokeilun tielle. Pallo kiersi takaisin Vadelle, jota Tuomas Iiskola jäähyn ja vaparin arvoisesti kohteli kaltoin.

Vaparia annettaessa aikaa oli neljä sekuntia. Samuli Junnila syötti laidasta keskelle ja sai pelivälineen takaisin Auviselta. Hyvä matala laukaus painui läpi pelaajamassasta Oilersin maaliin ajassa 59:59.

Jatkoaika ei ehtinyt vanheta kauan. Juuso Kekki nappasi karkin pois Justus Kainulaisen lavasta Oilersin maalin vieressä ennen kuin kiersi Laakson ja räjäytti Tiipiin riemuun ja epäuskoisiin pään puisteluihin.

Lappeenrantalaislähtöisen hyökkääjän kommentit voi käydä lukemassa Pääkallon haastattelusta. Hän oli hyvin pitkälle samoilla linjoilla kuin tasoituksen iskenyt Samuli Junnila.

– Puhuimme kopissa, että pitää antaa tälle kotiyleisölle mahdollisuus nähdä vielä pelejä täällä tällä kaudella. Häviöllä tämä olisi ollut varmasti kauden viimeinen kotimatsi, Junnila kertoi.

Hän jatkoi kuvailemalla sitä, miten selvästi draivi ja usko näkyivät joukkuekavereissa ja myös omassa mielessä.

– Peli kestää 60 minuuttia ja tänään vähän ylikin. Annoimme vastustajalle turhan paljon maaleja esimerkiksi vapareista, ja molemmille pomppi. Piti päästä sen tuurin yläpuolelle pelaamalla paremmin. On tämä varmasti yksi Heimon historian hienoimmista sählypeleistä, Junnila tarinoi.

Vaikka ottelun vaiheita olisikin mukava kerrata ja käydä läpi kaverien kanssa, ei siihen ole mahdollisuutta. Keskittyminen on perjantaissa, jolloin taululla ovat lukemat 0–0.

– Lopulta ostimme tällä voitolla vain yhden pelin lisää. Tuntuu etuoikeutetulta päästä pelaamaan vielä, Junnila tuumi vielä vähän pöllämystyneenä vaiheikkaasta lopusta.

Heimon ahkerin pistenikkari oli komean saldon 3+2 nakuttanut Jasper Auvinen.

– Päätimme, että nyt jätetään kaikki kentälle. Ihan kaikilla oli asenne täysin kohdallaan, Auvinen kiitteli.

Kun kavennusmaaleja alkoi tulla, nosti se itseluottamusta ja lumipallo alkoi vyöryä oikeaan suuntaan. Hetken päästä oli hymy herkässä.

Keskiviikkona on palauttelupäivä, mutta torstaina joukkue ehtii harjoittelemaankin ennen seiskapeliä. Auviselle oli selvää, ettei tiistain tapahtumia kannata makustella ja mutustella liikaa.

– Huomiseen mennessä pitää saada mindset perjantaille. Silloin on uusi työ!

Myös kapteeni Kainulainen oli nousun pääarkkitehtejä pisteillä 1+2. Vaden mieltä lämmitti totta kai joukkueen periksiantamattomuus.

– Olipahan peli. Tuon varmasti muistavat pitkään niin pelaajat kuin katsojatkin. Mutta matka jatkuu. Juuri puhuimme joukkueen kanssa, että emme ole vielä siellä, missä haluamme olla ja minne olemme menossa. Tämä oli tällainen steppi.

Kainulainen oli kentällä viimeisissä pyörityksissä. Toisiksi viimeinen tekopaikka pelattiin hänelle ja hilkulla käytiin jo silloin.

–  Lopussa osui veskan kenkään. Ajattelin, että jos tähän saan pallon, niin paraatipaikalta pääsee vetämään. Mutta  se osui kenkään, ja mietin, että tähänkö tämä nyt kaatui. Siinä oli joku yhdeksän sekuntia jäljellä, kapteeni muisteli dramaattisia vaiheita.

– Onneksi sieltä kammettiin perhanan hienolla peli tasoihin. Siinä vaiheessa oli tähtiin kirjoitettu tuo meidän voittomme jatkoajalla. Hieno matsi!

Kainulaisen odottaa luonnollisesti perjantaita tulevaksi. Heimo on yhden stepin päästä finaaliunelmasta ja sen jälkeen kaikki on mahdollista.

– Tässä nyt pari päivää saadaan palautella. Torstaina treenataan ja perjantaina pelataan taas. Välillä se tulee tällaista reittiä pitkin.

Kevään merkkejä siis todellakin on ilmassa niin paljon, että Espooseen pitäisi antaa allergiavaroitus.
– Helvetillinen kiihko tässä on kahdellakymmenellä äijällä silmissä. Upea kevät ja perjantain jälkeen finaaleihin!