To 04.03.2021

Heimo ja Lehkosuo kolisuttivat rautoja, Oilers korjasi avausvoiton – "Parannamme peli peliltä, sen takaan"

Westend Indians ja Esport Oilers ottivat varaslähdön F-liigan puolivälieriin torstaina Tapiolan urheiluhallilla. Kamppailu oli odotetun tasaväkinen ja ratkesi pieniin asioihin. Heimon voi sanoa olleen epäonninenkin, sillä pallo kilpistyi tolppaan tai ylärimaan useita kertoja kamppailun aikana.

Öljymiehet karkasivat nopeasti 3–0-johtoon, mutta Heimo sisuuntui ja sai aikaan kunnon kapinan. Rinnalle se ei kuitenkaan ei yltänyt, ja Oilers voitti 5–4.

Espoon puolivälieräsarjan ensimmäisen ottelun ensimmäinen erä oli vahvasti kaksijakoinen.

Indians pääsi heti kättelyssä yrittämään avausmaalia ylivoimalla, mutta tulosta ei tullut ihan kohtalaisesta pyörityksestä. Tämä antoi esimakua tulevasta, sillä tolppaan Heimo osui Valtteri Kainulaisen yrityksellä.

Ylivoima kuitenkin päättyi kehnosti Santeri Lindforsin tehtyä käytännössä alivoimamaalin. Samassa jälkitilanteessa Otto Lehkosuo sai jäähyn, ja Oilers pääsi vuorostaan ylivoimalle. Erikoistilanteiden merkitys piirtyi heimolaisittain karulla tavalla tulostaululle, kun Rasmus Kainulainen iski lukemiksi 2–0.

Markus Markkola unohtui vielä vapaaksi keskelle, ja Oilersin karkumatka oli jo kolmen osuman mitassa. Indiansin palautti peliin ensi erän jälkimmäisellä puoliskolla kolmosviisikko. Kevin Nylund ruokki vasemmalta ensin Ossi Koskista (ajassa 10.01) ja sitten Perttu Puskaa (ajassa 10.32). Heimo oli maalin päässä.

Ensimmäisessä erässä Lehkosuo osui vielä maalirautoihin, minkä jälkikäteen voi todeta olleen ennusmerkki toisesta. Indians sai pelinsä kulkemaan paremmin, mutta onnistumisia ei syntynyt sitten millään. Toisessa erässä tolppaan tai ylärimaan osuivat muun muassa Otto Lehkosuo kahdesti sekä Eetu Nykänen.

Lisäksi hukatuksi tuli kaksi ylivoimapeliä ja rankkari, jossa Valtteri Kainulaisen rystynosto harhautuksen jälkeen ei noussut tarpeeksi. Kotijoukkue Oilers puolestaan alleviivasi erikoistilanteiden osuutta iskemällä erän ainoasta ylivoimastaan numeroiksi 4–2.

Menetettyjen mahdollisuuksien toisen erän jälkeen kolmas ei näyttänyt ensin tarjoavan edes toiveita voitosta. Hienosti pudotuspeleissä debytoinut maalivahti Juuso Jokisalo torjui näyttävästi Heikki Iiskolan rankkarin, mutta hetkeä myöhemmin Oilers onnistui ja johti kolmella.

Päävalmentaja Petri Timonen oli ennakoinut maalin pelejä, ja sellainen avauksesta tuli. Aaro Astala pyöräytti vanhanaikaisella kavennuksen, ja ajassa 59.19 Sami Niskanen uitti maalivahdin längistä Heimon maalin päähän.

Indians jatkoi rynnistystä, mutta onnikaan ei ollut myötä. Aivan viime sekunneilla Otto Lehkosuo osui ilmasta palloon ja se kimmahti kohti Oilersin maalia – vain osakseen ylärimaan ja kimmotaakseen pois. Lehkosuo kasvatti illan ylärimasaldonsa neljään, ja koko Heimo kilisytti rautoja yhteensä seitsemästi.

Timosta ei liiemmin lämmittänyt se, että numeroiden valossa kamppailu oli Heimon paras Espoon paikallispeli tällä kaudella.

– Voitosta tässä pelataan, ja nyt tuli tappio. Tässä lajissa ei jaeta tyylipisteitä, hän sanoi.

Pelin ongelmakohdat ovat joukkueella tiedossa, eikä niitä ole syytä puida sen tarkemmin pukukopin ulkopuolella.

– Tiedämme mistä kiikastaa ja mitä teemme asian korjaamiseksi.

Heimon sairastupa alkoi kunnolla tyhjetä vasta juuri pudotuspelien alla. Esimerkiksi Eetu Nykänen pelasi keskiviikkona ensimmäisen matsinsa kuukausiin. Astala ja Lehkosuo ovat myös olleet sivussa. Jokainen ottelu palauttaa näiden avainpelaajien tuntumaa ja samalla myös joukkuepeli löytää uomansa.

– Parannamme peli peliltä, sen takaan, Timonen lupasi.

Toki tiedossa on, että myös Oilers parantaa. Ensimmäisen ottelun perusteella ei ole kuitenkaan väärin veikata, että Indiansilla on rahkeissa enemmän varaa. Tätä tukevat jossain määrin tilastotkin.

Heimo oi nimittäin F-liigan tehokkain joukkue ylivoimalla runkosarjassa. Pudotuspeliavauksessa se ei tehnyt maaliakaan näistä tilanteista, vaikka tilaisuuksia oli kolme. Kaiken lisäksi Oilers teki yhden osumistaan käytännössä alivoimalla. Kotijoukkueellakin oli kolme ylivoimaa, joista tuli kaksi maalia.

Eikä niitä tolppiakaan kannata määräänsä enempää jossitella, niin maukas kuin vaikkapa tasoitus olisikin ollut lopussa.

– Voitto pitää aina ansaita, Timonen kuittasi turhat jälkipuheet lyhyesti.

Heimo ja Oilers jatkavat ansaintalogiikan tarkastelua jo lauantaina, kun joukkueet kohtaavat Otahallissa toisen puolivälierän merkeissä.

HS: Indians tulitti tolpat lommoille, mutta ei osunut Oilersin maaliin ensimmäisessä puolivälierässä
Ottelukuvat: Flickr / Westend Indians (Joni Winsten)
Ottelun kohokohdat: Ruutu

1. puolivälierä Oilers–HEIMO (2–3, 0–1, 2–1)

04.08 Santeri Lindfors (Heikki Iiskola) 0–1
05.01 Rasmus Kainulainen (H. Iiskola) 0–2 yv.
06.56 Markus Markkola (Matias Veikkola) 0–3
10.01 Ossi Koskinen (Kevin Nylund) 1–3
10.32 Perttu Puska (Nylund) 2–3