Su 30.08.2020

Heimo haki Tapanilasta pystin toimistolle – "Pelipaita päällä kukaan ei halua hävitä"

Westend Indians jatkoi Tapanilan harjoitusturnauksessa siitä, mihin viime kevään keskeytyneissä pudotuspeleissä jäi. Heimo voitti Kirsi Westerlund Memorial Cupissa kaikki kolme otteluaan ja kuittasi pienen pokaalin tuliaisiksi Otahallin toimistolle. Kevään puolivälierät ja loppukesän koitokset putkeksi aseteltuna "vinstejä" on peräkkäin nyt kuusi.

– Ei harjoitusmatseissa ole niin voitoista väliä. Pitää nähdä tulosten taakse, päävalmentaja Petri Timonen toppuutteli, kuten ammattilaisen kuuluukin.

– Mutta tottakai, silloin kun on Heimon pelipaita päällä, niin ei kukaan halua hävitä. Eiväthän nämä halua hävitä edes toisilleen harjoituksissa.

Indians kukisti perjantaina EräViikinkien Akatemian 12–2, lauantaina saman seuran edustusjoukkueen 8–6 ja päätöspäivänä sunnuntaina Tiikerit maalein 8–4. Turnauksen arvokkaimpana pelaajana palkittiin Heimon Eetu Nykänen.

Maaleja ja onnistumisia tuli monelle pelaajalle. Aika ajoin kuviot vaikuttivat jo ihan hyviltä, ja lupaavaa oli etenkin joukkueen kyky pitää palloa.

– Ei ole missään nimessä valmista vielä, pelissä on paljon parannettavaa. Näissä matseissa oli hyviä ja huonoja hetkiä. Se oli hyvä, että saimme integroitua uusia pelaajia joukkueeseen, Timonen kertasi.

Uusia pelaajia nähtiinkin keltamustissa koko joukko. Etenkin perjantain ottelussa EräViikinkien Akatemiaa vastaan edellytti Heimon faneilta pelaajaluettelon tiuhaa selailua, siksi paljon kentällä viiletti outoja numeroita.

Tulokkaista maalinteossa onnistuivat Miikka Saukkonen, Jasper Auvinen ja Samuli Huppunen. Mosahallin harjoitusmatsissa myös vuosi sitten osunut juniori-ikäinen Teemu Kolunkulma teki jälleen osuman Tapanilassa.

Tehot 2+3 kerännyt Kevin Nylund ei käy tulokkaasta, mutta paluumuuttajasta kumminkin. Viime kauden Sveitsissä viettänyt porvoolainen ei näy hukanneen silkkisiä käsiään reissun aikana.

Samaa voi sanoa Santeri Toropaisesta ja tutusta tykistä. Hän pöllytti Akatemian verkkoa pakin paikalta peräti neljästi.

Mutta palataanpa niihin tulokkaisiin. Timonen totesi, että uudet pelaajat istuvat hyvin sekä joukkueeseen että pelitapaan. 

– Mietimme jo etukäteen, ketkä sopisivat meille, nimen perusteella ei hankita ketään. Pitää olla näkemys siitä. Pukuhuoneessa on sellainen kulttuuri, että sinne on helppo tulla. Vanhoille pelaajille kiitos ja hatunnosto siitä, Timonen sanoi.

Kapteeni Valtteri Kainulainen on oikea mies vahvistamaan Timosen puheet. 

– Meille on helppo ja mukava tulla. Sellaista nuorekasta ja sekopäistä huumoria riittää. Kiva katsoa innokkaita nuoria urheilijoita, Vade totesi.

Timonen ei yksilöinyt odotuksiaan uusista pelaajista. Joka tapauksessa on tärkeää, että maalintekoon pystyviä pelaajia riittää joka kentälliseen. Valmennuksella on luottoa siihen, että Heimon miehistössä riittää leveyttä ja syvyyttä.

– On vahva kutina, että jokaisesta uudesta kaverista saamme lisää ratkaiseviinsa!

Mutta kyllä ne "vanhatkin" suorittavat. Perjantain pelin väliin jättäneet maajoukkuepelaajat Aaro Astala ja etenkin kapteeni Valtteri Kainulainen olivat ratkaisevassa roolissa EräViikinkejä ja Tiikereitä vastaan. Vade teki lauantaina kaksi näppärää läpiajomaalia ja sunnuntaina hattutempun.

– Oli nälkää päästä pelille. Tuli oikein lapsuuden muistot mieleen, kun päästiin pelaamaan turnausmatseja päivällä kello 12, Kainulainen naurahti. 

– Hyvä, että otettiin nahkat kaikista peleistä, mutta on tässä vielä työstettävää. En tiedä, voiko peli olla ikinä valmis, mutta on tässä vielä paljon tekemistä, Kainulainenkin korosti.

Lauantaina EräViikinkejä vastaan Kainulaisen ja Astalan ketjussa pelasi kokenut Perttu Puska. Toukokuussa 30 vuotta täyttänyt joensuulaislähtöinen hyökkääjä ei ole tyypillinen Indians-hankinta, mutta tämän vuoksi sitäkin arvokkaampi. 

Kapteeni Kainulainen oli syystäkin mielissään maajoukkuekokemustakin omaavasta vahvistuksesta.

– Perttu on kovissa liemissä keitetty pelaaja, tosi hyvä lisä tänne. Hänen kokemuksestaan on apua varmasti kaikille.

Puska pääsi avaamaan pistetilinsä Heimossa syöttämällä Kainulaisen toisen läpiajomaalin lauantaina. 

Sunnuntaina Tiikerit-matsissa kapteenin ja Astalan kanssa pelasi nuori Niko Laiti, joka iski 1–1-tasoituksen Kainulaisen vedon karoista. 

– Viisikon kanssa on tärkeää käydä läpi yhteisiä piirtoja. Sinänsä ei ole väliä kenen kanssa pelata. Meitä viisaammat päättävät siitä, mutta ei ole kuin hyviä vaihtoehtoja tässä joukkuessa, Vade kiitteli.

Koronakevään jälkeinen kesä sujui Indiansilta ja Kainulaiselta suhteellisen normaalisti. Omatoimisen harjoittelun jakso oli vähän tavallista pidempi. Vadella oli ohjelmassa myös maajoukkueen tapahtumia.

Fysiikkapuolella on keskitytty vahvuuksien vahvistamiseen, ja Kainulainen kokee olevansa hyvässä kunnossa.

– Ei tunnu pahalta millään osa-alueella.

Tietynlaista perustusta valaa myös Timonen koko joukkueelle. 

– Puolustuksen kivijalan rakentaminen ja uusien pelaajien integroiminen siihen on harjoituskauden teema. Pikkuhiljaa aletaan myös miettiä keinoja, joilla saadaan palloja vastustajan maaliin.

Kauden alkuun on kolmisen viikkoa. Puolentoista viikon päästä pelataan harjoitusmatsi TPS:ää vastaan Lohjalla. Se rytmittää valmistautumisajan sopivasti kahteen jaksoon. 

Vallitseva epdemiatilanne pakottaa luonnollisesti itsekunkin miettimään jonkin verran salibandyä ja urheilua suurempia asioita. Sekä Timonen että Kainulainen korostavat, että on turha keskittyä asioihin, joihin ei voi vaikuttaa. Indians tuntee vastuunsa koronan torjumisessa, mutta keskittyy omalta kannaltaan olennaiseen.

– Haluamme kehittyä sählyn pelaamisessa ja menestyä siinä jollain aikavälillä, Timonen muotoili.

Ottelun maalikooste (Kuvamateriaali Ruutu+)

Ottelun valokuvat / Westend Indians Flickr
Kausikortit myynnissä / Floud

Indians – Tiikerit 8-4 (3-1, 3-2, 2-1)

0-1 Tiikerit
1-1 Niko Laiti (Valtteri Kainulainen) SR
2-1 Kainulainen (Aaro Astala)
3-1 Kainulainen (Astala)
3-2 Tiikerit AV
4-2 Eero Harjula (Samuli Alaluusua) YV
4-3 Tiikerit YV
5-3 Teppo Salo (Miikka Kareinen)
6-3 Jasper Auvinen (Alaluusua)
7-3 Kainulainen (Astala)
7-4 Tiikerit RL
8-4 Astala (Tuomas Harjula) AV