La 13.02.2021

Heimo ammensi itseluottamusta Welhojen kustannuksella – "Puolustimme pirun nöyrästi"

Westend Indians palasi parin viikon sarjatauolta F-liigan koitoksiin raikkaalla peli-ilmeellä. Otahallissa vieraili lauantaina jumbojoukkue Welhot, jota voi luonnehtia pehmeäksi laskuksi kaukaloon runkosarjan kääntyessä kohti loppuaan ja pudotuspelien lähetessä.

Heimo teki tasaisesti maaleja ja onnistui auttamaan maalivahtinsa Mikko Kirvesniemen lajissa harvinaiseen nollapeliin. Ylivoimainen 9–0-voitto tekee hyvää itseluottamukselle ja toi tärkeitä onnistumisia pelaajille.

Avausmaalin teki ykkösketjun oikealla laidalla jatkanut Teppo Salo Sami Niskasen esityöstä. Pitkäkestoisen loukin jälkeen kaukaloon palannut nuori Samuli Junnila lisäsi lukemiksi 2–0 ennen kuin Niskanen napautti etukulmasta isännät kolmen maalin johtoon.

Ykkösketjun sentterinä Aaro Astalaa hyvin tuuraava Niskanen kasvatti kauden pistesaldonsa lukemiin 8+11=19. Samalla rikkoutui oma yhden kauden piste-ennätys korkeimmalla sarjatasolla, entinen 18 pinnan noteeraus oli Heimon avauskaudella Salibandyliigassa 2013–2014.

Muitakin virstanpylväitä otteluun mahtui. Kapteeni Valtteri Kainulainen pelasi liigassa runkosarjan ottelun numero 200. Tasaluvun kunniaksi hän iski Salon tarjoilun takatolpalta verkkoon. Osuma oli järjestyksessään 195:s, joten Vaden maali per matsi -tahti pitää jo kahdeksatta kautta.

Toisen erän viimeisellä sekunnilla Junnila iski illan toisensa. Vastahyökkäysmaali teki tyhjäksi piristyneen vierailijan viimeisetkin toiveet kiristä. Päätöserässä Welhot pyrki rikkomaan kuparisensa ilman maalivahtiakin, mutta Kirvesniemi oli rautaa maalinsa suulla. Myös kenttäpelaajat puolustivat nöyrästi ja kaunistelivat siinä sivussa loppulukemat Niko Laitin, Samuli Alaluusuan, Eero Harjulan ja ensimmäistä kertaa liigassa osuneen Jasper Auvisen maaleilla.

– Hyvinkin raikasta oli tänään. Peli-ilo näkyi kentällä, valmentaja Antti Vartiainen kiitteli.

– Pelasimme ihan hyvää salibandyä.

Nollapeli ilahdutti luonnollisesti valmennusjohtoakin. Vaikka peli oli ratkennut, ei nollapelin säilyttämisestä parane puhua ainakaan ääneen.

– Seitsemän sekuntia ennen loppua, kun saimme vaparin hyökkäyspäässä, sanoimme että maltetaan loppuun, Vartiainen naurahti.

Welhoille kausi on ollut hankala, eikä sen odotettukaan voivan horjuttaa Heimoa. Nollapeli ei siltikään ollut itsestään selvä, vaan vaati nöyrää puolustuspeliä, jolle on varmasti käyttöä myös pelien koventuessa.

– Welhot pelasi hyvin, mutta pelasimme paremmin. Puolustimme pirun nöyrästi, tämän varaan on hyvä rakentaa, Vartiainen kehui.

Urakointi jatkuu heti sunnuntaina, kun Indians kurvaa Tikkurilan Tiikerien vieraaksi. Kalavelkoja on maksettavana, sillä syksyllä vantaalaiset voittivat Espoossa tulemalla viimeisellä minuutilla rinnalle ja ohi.

– Paha peli on huomenna, Vartiainen komppasi.

Welhojen ryöpyttämisestä saatiin hänen mukaansa taas uusia eväitä reppuun. Esimerkiksi pelaajien päätöksentekoon liittyvät teemat nousevat jatkossa esiin.

Päätöksenteko niveltyy suoraan itseluottamuksen kanssa. Tyylikäs voitto auttaa prosesissa, jossa lumipallo pyritään pukkaamaan vyörymään oikeaan suuntaan.

– Voittaminen on todella paljon itseluottamuksesta kiinni, Vartiainen totesi.

Eli Heimo lähtee loppukauteen ja pudotuspeleihin itseluottamusta uhkien, mutta nöyryydessä pitäytyen?

– Siinähän se tuli kiteytettyä, Vartiainen vahvisti.

Ottelukuvat: Flickr / Westend Indians (Joni Winsten)
Maalikooste: YouTube / Westend Indians

HEIMO–Welhot 9–0 (3–0,  2–0, 4–0)

06.09 Teppo Salo (Sami Niskanen) 1–0
10.09 Samuli Junnila (Santeri Toropainen) 2–0
12.02 Niskanen (Valtteri Kainulainen) 3–0
32.23 Kainulainen (Salo) 4–0
39.59 Junnila (Samuli Alaluusua) 5–0
53.48 Niko Laiti 6–0 tm.
54.48 Alaluusua (Kainulainen) 7–0 yv.
58.03 Eero Harjula (Tuomas Harjula) 8–0 tm.
58.20 Jesper Auvinen (Perttu Puska) 9–0