To 04.03.2021

F-liigan kärkitulokas Samuli Alaluusua pommitti pelipaikan pudotuspeleihin – "Aina on lupa laukoa, kun verkko näkyy"

Westend Indians on valmis pudotuspeleihin ja kohtaamaan viime vuoden tapaan rakkaan paikallisvastustajan Oilersin puolivälieräsarjassa. Vaikka Heimon kausi on ollut monella tapaa hankala, on ryhmä jälleen hyvässä iskussa sopivasti tärkeimpien pelien alla.

Muutaman avainpelaajan paluu sairastuvalta tuo kaivatun ärsykkeen muulle joukkueelle, taustaryhmälle ja faneille. Se myös tasaa paineita niiden pelaajien harteilta, jotka kannattelivat joukkuetta talven aikana. Yksi tällainen onnistuja oli eittämättä liigadebytantti Samuli Alaluusua, joka takoi heti yli piste per peli -tahtia myös korkeimmalla sarjatasolla.

Sentterin tontilta itsensä löytänyt Alaluusua summasi 25 matsissa pisteet 11+17=28. Sillä hän voitti F-liigan tulokkaiden pistepörssin.

– Voi kyllä sanoa, että olen tyytyväinen omaan peliini runkosarjassa. Tavoitteena oli kuitenkin päästä ensin pelaavaan kokoonpanoon, ja se onnistui, Alaluusua kertasi.

Hän siirtyi Indiansiin Kirkkonummen Rangersista, josta saatiin osaava pistenikkari myös vuotta aiemmin.

– Kuulin etukäteen kehuja Salon Tepolta ja tiesin, että täällä on hyviä äijiä. Oli muutenkin tiedossa, että tähän joukkueeseen on helppo tulla mukaan. Suurin osa pelaajista oli vähintään naamasta tuttuja junioriajoilta tai muuten, Alaluusua totesi siirrostaan, jota ehdittiin jo odotella, siksi hurjia pistemääriä hän divareissa takoi.

Alaluusuan, 24, helpoimmin skoutattava huippuominaisuus on sähäkkä laukaus. Heimon kannattajille asia valkeni viimeistään marraskuun TPS-pelissä Turussa, jossa miehen hurja kanuuna maalin kattoon vei pelin jatkoille.

– Onnistumiset ruokkivat onnistumisia ja sitä kautta niitä voi saada lisää. Aina on lupa laukoa, kun verkko näkyy, Alaluusua naurahti.

Myös rentous on tottakai tärkeää. Etevä tenniksen pelaaja Alaluusua mainitsee sanan "flow" kuvaillessaan suhtautumistaan paineisiin. Heimosta oli kauden aikana niin moni avainpelaaja sivussa, että vastuuta oli tarjolla. Liigatulokkaalle asetelma sopi, vaikka asiaa ei joukkueen sisällä sen enempää korostettukaan.

– Liigajoukkueen mukana on kovempi vauhti kuin Divarissa. Peli on myös paljon tarkempaa. Minulla on vielä paljon oppimista, ja onkin hienoa saada kunnolla oppia vielä näistä tulevista pudotuspeleistä, yli sata pinnaa kahdella divarikaudellaan takonut Alaluusua intoili.

Kakkossentteriksi loppukaudesta istutettu kirkkonummelainen on mielissään Aaro Astalan ja kumppaneiden paluusta pelille.

– Hyvä, että kärkiäijät palaavat takaisin. En ole ottanut paineita siitä, että heidän poissaollessaan pitäisi väkisin ottaa ratkaisijan rooli. Jos sitä alkaa miettiä, että seuraavassa erässä painan hattutempun, niin todennäköisesti silloin jää kiikareille.

Vastaavasti onnistumiset ovat suotavia myös tähtien palattua. Etenkin pudotuspeleissä tarvitaan kaikkien panosta, eikä kukaan jää odottamaan kärkipelaajien hoitavan homman yksinään.

– Joukkue on rakennettu hyvin ja ratkaisuroolin pelaajien paluu vaikuttaa jopa positiivisesti muihinkin, Alaluusua totesi.

Hän on tietyllä lailla hakenut vielä paikkaansa joukkueessa, vaikka tehoja ja peliaikaa on tullut.

– Harjoitusmatsit, cup ja liiga huomioiden taitaa olla vain pari pelaajaa, joiden kanssa en ole pelannut ollenkaan.

Siviilissä sähkömiehenä toimiva Alaluusua aloitti kauden pakkina, mutta on siis sittemmin pelannut keskushyökkääjänä. Molemmat paikat kelpaavat hänelle hyvin, joskin pakin tontti tuntuu vielä omimmalta.

Pelillisesti hänellä oli runkosarjan jälkimmäisellä puoliskolla selvä rooli myös ylivoimassa, jossa hän loi laukaisu-uhan oikealle puolelle viisikkoa. Tuolta paikalta hän keräsi mukavan saldon tuikitärkeitä yv-pinnoja.

Indiansiin pelitapa on tuttu ja tunnettu. Alaluusuallekin se oli pääpiirteittäin tiedossa ennen siirtoa. Joukkueessa on myös tapana, että kunkin viisikon jäsenet sopivat keskenään tietyistä asioista.

– Suurin piirtein tiesin, miten Indians pelaa. Runkosarjan loppua kohden tullessa viisikot alkoivat vakiintua ja oli helpompi sopia, hän vahvisti.

Sairastuvan tyhjeneminen tietänee muutoksia myös viisikoihin. Alaluusualle asetelma on selvä.

– Runkosarja on pelattu, ja nyt alkavat ne matsit, joiden takia tätä kuulemma harrastamme, hän sanoi viitaten joukkuekaverien kokemuksiin pudotuspeleissä ja etenkin Espoon derbyistä niissä.

– Nämä ovat eri pelejä kuin runkosarjan kohtaamiset, niitä ei nyt muistella, tosipelien debytantti lupasi.

Alaluusualle playoff-tunnelma on korkealla tasolla on kenties uutta. Päävalmentaja Petri Timosella on vyöllään hyvin käynnistynyt viime vuoden vastaava sarja, josta saatiin pelattua vain kolme ottelua. Niistä Heimo vei kaksi ja Öljymiehet yhden.

– Päästään jatkamaan siitä, mihin viime keväänä jäätiin. Mukava päästä iskemään. Kovaa vääntöä luvassa. Kovia fyysisiä, maalin pelejä nähdään taas, Timonen ennakoi F-liigan ennakkojutussa.

Hän jatkoi Heimon sairastuvan tyhjentyneen siihen malliin, että joukkue pääsee pudotuspeleihin lähes ehjällä ryhmällä ensimmäistä kertaa koko kaudella. Se povaa yllätystä tai kuten Timonen asian F-liigalle muotoili:

– Me olemme valmiita shokeeraamaan salibandykansaa!

Jos kohta kaikki espoolaisjoukkueiden pelaajat odottavat derbysarjaa innolla, voisi Aaro Astalan kuvitella suorastaan kihisevän odotuksesta. Hän pelasi syksyllä 12 ottelua ja teki niissä ennen loukkaantumistaan 31 pistettä.

Paluu koitti runkosarjan viimeisessä ottelussa, jossa sentterin voittomaali varmisti Heimolle kutossijan ja sitä kautta Espoon pudotuspeliderbyn uusimisen.

– Tämä oli odotettua: he, me ja varmasti kaikki fanitkin haluavat nähdä, miten tässä sarjassa oikeasti käy, kun pelataan loppuun asti. Viime keväänä jokainen peli oli sellainen spektaakkeli, että odotan innolla mitä tapahtuu, kun torstaina aloitetaan, maajoukkuemies sanoi F-liigan julkaisemassa artikkelissa.

Astala vertasi pudotuspelien salibandyä taktisuudessaan shakkiin, mutta totesi myös, että tulossa on varmasti äärimmäisen viihdyttävä sarja.

Tänä vuonna ei päästä yleisön eteen saati jäähalliin, mutta Heimon kannattajilla on mahdollisuus jatkaa yhdessä joukkueen kanssa siitä, mihin viimeksi jäätiin. Ottelut näkyvät Ruudun välityksellä ja jälkipelit käydään Heimon ja salibandyväen somekanavissa aivan varmasti.

PUOLIVÄLIERÄT 2021:
to 4.3 klo 18.30 Oilers - Indians / Tapiolan uh / Ruutu+ monikameratuotanto
la 6.3 klo 18.00 Indians - Oilers / Otahalli / Ruutu+ fanikamera
ma 8.3 klo 18.30 Oilers - Indians / Tapiolan uh / Ruutu+ fanikamera
ke 10.3 klo 18.30 Indians - Oilers / Otahalli / Ruutu+ monikameratuotanto

TARVITTAESSA:
pe 12.3 klo 18.30 Oilers - Indians / Tapiolan uh / Ruutu+
su 14.3 klo 18.00 Indians - Oilers / Otahalli / Ruutu+
ti 16.3 klo 18.30 Oilers - Indians / Tapiolan uh / Ruutu+