Pe 17.03.2023

TPS vei Tiipiin jännitysnäytelmän niukasti – "Maalin tappio on tappio, vaikka pelissä olisi kuinka hyviä juttuja"

Westend oli perjantai-iltana jännän äärellä, kun turkulainen TPS saapui Tiipiille F-liigan puolivälierien toiseen otteluun. Vaikka Heimo hävisi ensimmäisen matsin Turussa näennäisesti rumin lukemin, mitteli se tosiasiassa varsin tasapäisesti voitosta.

Ja niin se kamppaili nytkin. Ottelusta muodostui malliesimerkki niin sanotusta maalin pelistä, jossa kumpikin joukkue kävi vuorotellen johdossa. Kaikeksi harmiksi erittäin jännittävän kolmannen erän ainoan maalin teki TPS, ja Heimo hävisi maalein 4–5.

Ottelussa oli melkoisesti vauhtia ensi sekunneista lähtien. Heimo ei jäänyt tempossa lainkaan jälkeen, mutta TPS osoitti, ettei sitä vastaan voi herpaantua hetkeksikään.

Turkulaisten maajoukkuekaksikko iski ottelun avausmaalin kolmen minuutin jälkeen, kun Lauri Stenfors syötti Miko Kailialalle. Tämän kääntölaukaus sujahti alakulmaan. Tovia myöhemmin kotijoukkueen tasoitus oli senttien päässä, mutta Leevi Aurasen veto osui vain tolppaan.

Heimo vaikutti maalin takaa-ajoasemassa napsun TPS:ää aloitteellisemmalta, mutta ero syntyi viimeisellä kolmanneksella. TPS-kaksikko Kailiala–Stenfors onnistui toistamiseen, tällä kertaa simppelillä vaparikuviolla. Kun turkulaisten kassari Oskari Fäldén vieläpä poimi varmaotteisesti kotijoukkueen hyvätkin yritykset, riitti valmentaja Antti Vartiaisella ryhmineen mietittävää erätauolla.

Toinen erä eteni samoissa merkeissä. Heimo pääsi paikoille ehkä vähän useammin, mutta TPS:n vierailut Juuso Jokisalon veräjällä olivat vaarallisia.

Kun pulloa tarpeeksi ravistaa, jotain alkaa tapahtua. Turun ottelun avausmaalin tehnyt kolmoskentällisen tutkapari Eero Harjula ja Juuso Kekki teki myös Otahallissa joukkueen ensimmäisen osuman. Tälläkin kertaa Eero Harjula nosti jalalla vasenta laitaa. Nyt syöttö oli mallia poikkari, ja Kekki kiskaisi ykkösellä matalan vedon ohi Fäldénin.

Ja niin vain ketsuppia alkoi virrata. Vajaat neljä minuuttia myöhemmin Heimo tasoitti kapteeni Valtteri Kainulaisen todella tyylikkäällä ohjurilla Jani Rauhalan toimitukseen. Tilannetta edelsi kotijoukkueen pitkä ja kärsivällinen pallonhallinta.

Espoolaisten hyvä ote keskeytyi hetkeksi, kun TPS:n Olli Laine pääsi puolihuolimattoman näköisestä tilanteesta avopaikkaan. Turkulaisten johto kesti vain 14 sekuntia. Tehovireen löytänyt Kekki pudotti, ja Petr Majer tykitti kaukaa takakulmaan.

Heimo sai seuraavaksI loistotilaisuuden mennä ensi kertaa johtoon, kun se pääsi 2+2 minuutiksi ylivoimalle. Pallo pyöri hetkittäin hyvin, mutta myös TPS oli lähellä päästä kuittaamaan alivoimalla.

Pitkän erikoistilanteen päätyttyä Heimo meni kuin menikin johtoon. Puolustaja Jani Rauhala käyttö keskiviivan kohdalta vasemmasta laidasta vastapalloon, ja peliväline painui kimmokkeen kautta TPS-maaliin.

Taukojohto olisi maistunut Heimolle, mutta TPS tasoitti. Se sai lähivaparin parikymmentä sekuntia ennen erän loppua. Espoolaiset näyttivät jo selvittävän tilanteen, mutta Kailiala sai käännettyä Mikko Hautaniemelle, joka sujautti etukulmasta tasoituksen.

Kolmas erä oli huippujännittävä, kuinkas muuten. Maalipaikkoja nähtiin jos nyt ei solkenaan niin kuitenkin useita molemmissa päissä. Heimosta tutkaparin elkeitä osoittavat Eero Harjula ja Juuso Kekki olivat tehdä jo sarjan kolmannen maalinsa. Myös muun muassa Christian Remes sai tilaisuutensa unohtamatta vahvoja painostusjaksoja kehittäneitä turkulaisia.

Maalia haettiin lähes 16 minuuttia, kunnes sen iski TPS. Peteris Trekse syötti maalin takaa ovelasti vanhalle tolpalle jääneelle Kailialalle, joka pääsi vapaasti laukomaan etukulmaan.

Heimo haki hyvällä sykkeellä tasoitusta kuudella viittä vastaan, mutta lähellä ei lasketa, eikä melkein ole mukana. Näin TPS otti niukasti toisen kiinnityksen välieräpaikkaan ja ahdisti Heimon lähes seinää vasten seuraavaa matsia ajatellen.

Syksyllä uransa ensimmäiset liigapelit pelannut Juuso Kekki on ollut puolivälierissä Heimon pirtempiä ilmestyksiä, mistä kertovat jo tehot 2+1 kahdessa ottelussa.

– Hieno tunnelma oli pelata. Emme olleet alussa ihan siellä missä piti emmekä pystyneet täysin vastaamaan Tepsin rumbaan, Kekki harmitteli avauserää.

Hän huomioi aivan oikein, että viimeistään toisessa erässä Heimon voi sanoa ottaneen kenttätapahtumat haltuunsa. Sekään ei aina vain riitä huippuluokan vastustajia vastaan. TPS sai tähdiltään tarvittavat maalit.

– Maalin tappio on tappio, vaikka pelissä olisi kuinka hyviä juttuja, Kekki hymähti.

Kekki voi antaa osakunnian maaleistaan Eero Harjulalle ja tämän hyville passeille. Onko kolmoskentälliseen muodostumassa tutkapari?

– Pikkuhiljaa kun on treenattu kimpassa, alkaa löytyä sellaisia ja voidaan sopia kuvioita, Kekki selvitti silmin nähden sunnuntain koitokseen jo keskittyen.

Päävalmentaja Antti Vartiainen oli samaa mieltä siitä, että peliin lähtö ei ollut parasta Heimoa.

– Pystyimme parantamaan niitä asioita, joita halusimmekin, mutta ei ihan riittänyt.

Nousujohteinen suoritus onnistui ottelun sisällä, mutta myös koko puolivälierän mittakaavassa pitää pystyä koko ylittämään edellinen suoritus. Sunnuntain kolmas puolivälierä Turussa on luonnollisesti erittäin tärkeä, melkeinpä pakkovoiton paikka.

– Meidän pitää pelata kauden paras pelimme. Mietimme vain sunnuntain ottelua, ei sen pidemmälle. Pyritään siihen, että pelataan parastamme ja otetaan voitto.

HEIMO–TPS 4–5 (0–2, 4–2, 0–1)

03:06 Miko Kailiala (Lauri Stenfors) 0–1
15:21 Kailiala (Stenfors) 0–2
25:13 Juuso Kekki (Eero Harjula) 1–2
28:59 Valtteri Kainulainen (Jani Rauhala) 2–2
32:19 Olli Laine (Tuomas Ojala) 2–3
32:33 Petr Majer (Kekki) 3–3
38:45 Rauhala (Leevi Auranen) 4–3