Pe 17.01.2020

Puolustajien tykki-ilta toi voiton ÅIF:sta – "Nuoret skloddit ovat potkineet meitä eteenpäin"

Westend Indians kohtasi back-to-back pelien rupeaman jälkimmäisessä osassa perjantaina sarjanousija ÅIF Sipoosta. Heimo oli hakenut edellispäivänä kärsivällisellä esityksellä pisteet Hämeenlinnasta, ja malttia siltä vaadittiin Tiipiissäkin.

Tällä kertaa jännittää saatiin ottelun puoliväliin saakka, mutta sitten Heimo meni menojaan 7–2-voittoon. Illan erikoisuutena Indiansin osumista kuusi merkittiin puolustajille.

Ottelu ei lähtenyt käyntiin aivan Heimon suunnitelmien mukaisesti, vaikka
Valtteri Kainulainen upottikin kääntövedolla avausmaalin erän puolivälissä. ÅIF pääsi paikoille pienten haparointien seurauksena, mutta Severi Hopsu Indiansin maalissa pelasi hyvin. Hänkään ei voinut mitään ex-heimolaisen Teemu Karesniemen tasoitukselle pari minuuttia ennen erätaukoa.

Toisen erän alussa ÅIF:n Patrik Korpiniemi vei läpiajosta vieraat yllätysjohtoon. Malttia siis todellakin tarvittiin ja Heimon onneksi sitä myös löytyi. Tilaisuus koitti ÅIF:n hivenen kevyesti saaman jäähyn myötä.

Ylivoima-aikaa tarvittiin vain kuusi sekuntia. Maalin laukoi neliön keskeltä
Otto Lehkosuo. Sama mies oli asialla reilut kolme minuttia myöhemmin, tällä kertaa ylänurkkaveto viuhui vasemmalta laidalta.

Indiansin päästyä uudelleen johtoon ÅIF osoitti, ettei se anna helposti periksi. Pallo kolisi välillä ylärimassa, ja Hopsu joutui töihin monta kertaa.

Seuraavankin osuman iski silti Indians, kun
Tuomas Harjula löi ilmasta sisään Astalan kulmavaparista vippaaman karkin.

Tarkkaavainen tuomarikaksikko äkkäsi erän lopussa
Valtteri Kainulaisen maassapelaamisen ja Mikael Sieväsen käsivirheen. Heimo joutui pelaamaan minuutin kahden miehen alivoimalla. Se kesti erikoistilanteen hyvin, ja pääsi tauolle kahden maalin johdossa.

Viimeisellä 20-minuuttisella helpotti. Voittoon laskettelua edesauttoi
Santeri Toropaisen pommittama 5–2-maali. Viime minuuttien ylivoimalla Heimo haki vielä Lehkosuolle hatullisen täyteen. Tai oikeastaan Ode haki sen itse, siksi taitava hänen akrobaattinen rystynapautuksensa oli.

Kahdeksan sekuntia ennen loppua myös
Olli Arkkila kirjautti nimensä maalintekijätilastoon. Näin ykkös- ja kakkoskentällisen puolustajat onnistuivat jokainen heiluttamaan ÅIF:n verkkoa.

– Joukkue ne maalit tekee, Lehkosuo kuittasi vaatimattomasti utelut siitä, haettiinko hänelle hattutemppua tarkoituksella.

– Mutta kyllä minulla nälkää oli siinä ylivoimalla, hän vielä lisäsi.

Lehkosuo nousi maaliensa myötä saldoon 11+8 kuluvalla kaudella. Koko viime kaudella syntyi tehot 11+7.

– Viime kausi oli nihkeä olkapäävamman takia. Se vaikutti pelirohkeuteen, kun sitä koitti varoa. Nyt se on ollut jo pitkään kunnossa, Ode sanoi.

Myös koko joukkueen peli on ollut pitkään jos nyt ei kunnossa niin ainakin hyvällä mallilla. Lehkosuokin on tyytyväinen.

– Alkukausi on ollut hyvä. Nuoria taitavia skloddeja on tullut mukaan, ja se potkii eteenpäin, hän sanoi joukkueen sisäisen kilpailun merkityksestä.

Puolustuspeliin tehdyt viilaukset ovat kantaneet hedelmää, eikä Indiansia vastaan ole helppo tehdä maaleja.

– Molemmat kopparit ovat pelanneet äärimmäisen hyvin, Lehkosuo kiitteli.

Lehkosuon mainitsemista koppareista torjuntavuorossa oli maanantaina Severi Hopsu.

– Alku oli vaikea, ja meillä oli vähän hakemista. En tiedä, väsyikö kaveri loppua kohden vai aloimmeko me pelaamaan paremmin, nuori maalivahti mietti.

Lehkosuo voi antaa hatustaan yhden sulan myös Hopsulle, sillä tämä haki liian läheltä juosseelle vastustajalle helpohkon estämisjäähyn. 

– Nuo pitää hakea, mutta olihan se vähän helppo, Hopsu naurahti.

Aivan helppoa ei sen sijaan ollut toisen erän lopussa, kun ÅIF pelasi kahden miehen ylivoimalla. Hopsu otti ratkaisevat kopit ja joukkuepuolustus hoiti loput.

– Ylivoimat on aina pahoja. Olen tyytyväinen, että tulin tänne. Tuntuu, että olen kehittynyt, Hopsu kertasi tähänastista kauttaan isommassakin kuvassa.


Mikko Kirvesniemi kantaa päävastuun, ja tekee sen Salibandyliigan parhaalla torjuntaprosentilla.

– Jos tulee vastuuta, niin otetaan se vastaan. Meillä on Mikon kanssa hyvä pöhinä ja tulemme hyvin toimeen. Koitamme kiittää toisiamme ja keskustelemme paljon, Hopsu kuvaili maalivahtiosaston työnjakoa.

Heimon valmentajista viimeisen sanan saa tällä kerralla
Antti Vartiainen. Torstain Steelers-ottelussa espoolaisilta kesti yhden erän löytää rohdot sumpun purkamiseen.

– Nyt oli vastassa vielä matalampi sumppu. Vastustaja tuli tekemään pelin meille hankalaksi ja onnistui siinä puoli peliä, Vartiainen kertasi.

Kärsivällisyys oli hänen mukaansa taas kunniassaan. Ensimmäisessä erässä Heimo ei päässyt oikein paikoille ja toisessakin oli omat vaikeutensa. Kahden miehen alivoima tuli tilanteista, jotka olisi voitu tulkita toisinkin.

– Olen todella tyytyväinen siihen, miten reagoimme tilanteeseen. Emme ruvenneet valittamaan, vaan menimme tappamaan ne jäähyt.

Puolustajien onnistumiset maalinteossa ovat hänen mukaansa suoraa seurausta ottelun kuvasta.

– Kun pidämme palloa paljon hyökkäysalueella, pakeille avautuu paikkoja.

Lehkosuon hieno kolmas maali miellytti myös Vartiaista.

– Ode on hankala pidettävä maalin edessä, Vartiainen totesi.

Heimolla on nyt vajaan parin viikon tauko sarjaotteluista. Sen jälkeen alkaa viiden viimeisen runkosarjaottelun rupeama, joka petaa asetelmat pudotuspeleihin. Kotietu on yhä saavutettavissa, ja sen jälkeen kaikki on mahdollista.

Tästä saatiin hyvä osoitus perjantaina, kun EräViikingit yllätti Classicin Tampereella. Lehkosuo vakuutti Heimon olevan valmis mihin vain.

– Viimeistään finaaleissa meidänkin pitää se Classic kaataa, kun mestaruus on tavoitteena.


HEIMO–ÅIF 7–2 (1–1, 3–1, 3–0)

09:07 Valtteri Kainulainen (Tuomas Harjula) 1–0
17:38 Teemu Karesniemi (Oliver Sillanpää) 1–1
22:18 Patrik Korpiniemi (Jonathan Flinck) 1–2
28:08 Otto Lehkosuo (Kainulainen) 2–2 yv.
31:22 Lehkosuo (Aaro Astala) 3–2
35:00 T. Harjula (Astala) 4–2
45:32 Santeri Toropainen (Olli Arkkila) 5–2
58:51 Lehkosuo (T. Harjula) 6–2 yv.
59.52 Arkkila (Teppo Salo) 7–2

Maalikooste: YouTube
Kuvakooste: Flickr
Aaro Astalan haastattelu: MTV3 Tulosruutu