La 27.02.2021

Pelille pelannut Astala iski voittomaalin, Heimo runkosarjan kuudes – "Voimme voittaa myös huonommalla pelillä"

Westend Indians päätti F-liigan runkosarjakauden 2020–21 vierasvoittoon Lahdessa. Päätöskierroksella panoksena oli sarjataulukon kuudes sija, josta LASBin ja Heimon ohella taisteli SPV.

Tappiokierteeseen loppukaudesta ajautunut LASB oli läpi matsin askeleen perässä espoolaisia ja hävisi 4–5. Kun SPV hävisi samaan aikaan EräViikingeille, nousi Indians lopulta sijalle kuusi.

Vaikka sijoituksista pelattiinkin, tasollisesti kamppailu ei kenties ollut se kaikkein villitsevin. Heimo oli kuitenkin tehokas viimeistelyssä eikä se ollut kertaakaan tappiolla. Indiansin avausmaalin teki taas kerran kapteeni Valtteri Kainulainen, joka ampui liigauransa 200. maalin alakulmaan vasemmalta laidalta omasta liikkeestä ohi peiton.

LASB tasoitti vajaat kolme minuuttia myöhemmin ajassa 8.25. Erätauko vietettiin tasalukemissa, ja toisessa tehtiin taas maaleja vuorotahtiin. Heimosta laukauksista onnistuivat Niko Laiti ja Sami Niskanen.

Kolmannessa erässä LASB haki kolmatta tasoitusmaaliaan, ja sen se saikin kuusi ja puoli minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Perttu Koljosen kierrettyä Heimon maalivahdin Juuso Jokisalon. 18-vuotias Jokisalo sai vastuuta loppukaudesta, ja hän kirjautti lauantaina nuoren uransa ensimmäisen voiton F-liigassa varsin kypsän esityksen jälkeen.

Voittoon tarvittiin Heimon maajoukkuehyökkääjien onnistumiset. Kainulainen pääsi kiinni vastustajan maalivahdin avausheittoon, odotti aikansa ja sijoitti tarkan vedon vastustamattomasti etuyläseen. Osuma oli Vadelle kauden 33:s. Kyseessä on kapteenin ennätys noteeraus, joka riitti kauden maalintekijätilastossa jaettuun neljänteen sijaan.

Indiansin viides maali on tätäkin ilahduttavampi, sillä siitä vastasivat loukkaantumisesta kärsineet serkukset Otto Lehkosuo ja Aaro Astala. Lehkosuo linkosi oman alueen kulmasta tarkan roikkusyötön kentän poikki. Astala otti pelivälineen alas tyylikkäästi, ohitti yhdellä kosketuksella pakin ja vippasi lähietäisyydeltä takakulmaan komean paluuosuman.

Astala jäi sivuun jo ennen joulua ja pääsi pelille parahiksi ennen pudotuspelejä. Syksyllä syntyi 12 ottelussa hulppeat tehot 11+20=31. Lauantaina ne kaunistuivat vielä voittomaalilla.

LASB tosiaan iski vielä kerran, mutta viime minuuteilla Heimo sai pidettyä isännät pois vaaran paikoilta.

– Tämä ei ollut meidän osalta häävi ottelu, mutta oli ilahduttavaa ja tärkeää huomata, että voimme voittaa myös vähän huonommalla suorituksella, päävalmentaja Petri Timonen totesi.

Hän korosti Indiansin lähtevän voittamaan jokaista ottelua. Sen enempää panosta ei joukkueen näkökulmasta ollut, vaikka sarjataulukon sijoja olikin tarjolla.

– Kotietu ei ole enää vähään aikaan ollut saatavilla, ja se oli tavoitteemme. Sen jälkeen sijoituksella ei ole niin väliä, kun olemme kuitenkin pleijareissa, Timonen sanoi.

Niin, ne pudotuspelit, kliseen mukaisesti oma maailmansa. Tähän uskoo myös Timonen, joka ei halua haaskata aikaa spekulointeihin, mikä kärkijoukkueista valitsee Heimon puolivälierävastustajaksi. On hyvin mahdollista, että paikasta mitalipeleihin kilvoitellaan viime kevään tapaan Oilersin kanssa.

– Kaikki joukkueet ovat kovia tuossa vaiheessa. Kukaan ei ole koskaan saanut ilmaiseksi yhtään pudotuspelisarjaa, Timonen muistutti joka toinen päivä pelattavan paras seitsemästä -otatuksen intensiivisestä luonteesta.

– Kuten sanotaan, pojat pelaavat syksyllä, miehet keväällä, Timonen naurahti.

Kokoonpanoon palannut Astala on eittämättä yksi pelaaja, jolta tällaisia miehekkäitä otteita odotetaan. Fakta kuitenkin on, että siinä missä tappion hetkellä vastuuta ei sysätä poissaolojen piikkiin, ei myöskään yhden pelaajan comeback yksin riitä, olipa kyseessä kuka tahansa.

– Tottakai olemme tyytyväisiä siihen, että sairastuvalta saadaan pelimerkkejä, Timonen muotoili Astalan merkityksestä joukkueelle.

Runkosarjan viimeinen ottelu teki hyvää paitsi fiiliksellä, niin myös pelin kehittämisen prosessissa.

– Saimme hyviä merkkejä siitä, millaisia asioita kentällä kannattaa milloinkin tehdä ja siitä, että mitä ei kannata. Tänään tuli ehkä enemmän jälkimmäistä, mutta ihminen oppii erheistä.

Indians vetäytyy nyt vajaaksi viikoksi treenaamaan ja odottamaan tietoa puolivälierien vastustajasta. Ensi perjantaista lähtien mennäänkin sitten joka toinen päivä.

Vaikka treenejä ei tiukassa pelitahdissa juuri ehditä pitää, eivät valmentajat lepää laakereillaan. Saman vastustajan kohtaaminen monta kertaa peräkkäin antaa mahdollisuuden hioa taktisia nyansseja aivan toisella tavalla kuin päättyneessä runkosarjassa.

– Siinä vaiheessa alkavat valmentajien unettomat yöt, Timonen hymähti ja kuulosti valmiilta haasteeseen.

Lisätietoja puolivälieristä tulossa tiistaina klo 10 jälkeen.

LASB–HEIMO 4–5 (1–1, 1–2, 2–2)

05.38 Valtteri Kainulainen (Sami Niskanen) 0–1
08.25 Tino Nivala (Miikka Pentikäinen) 1–1
26.50 Niko Laiti (Kevin Nylund) 1–2
32.44 Janis Ragovskis (Jesse Arola) 2–2
38.31 Niskanen (Samuli Alaluusua) 2–3
53.37 Perttu Koljonen (Patrik Laitinen) 3–3
54.44 Kainulainen 3–4
56.22 Aaro Astala (Otto Lehkosuo) 3–5
57.25 Vili Näveri (Koljonen) 4–5