Pe 01.10.2021

Kauan odotetussa kotiavauksessa kaukaloon astuu rohkea Heimo ja Aaro Astala – "On jo unohtunut se meininki, kun katsomossa on kannattajia"

Tänään on vihdoin se päivä. Westend Indians pelaa illalla Tiipiissä yleisön edessä F-liigan ottelussa. Kahdella vierasvoitolla kautensa aloittanut Heimo isännöi perjantaina ei enempää eikä vähempää kuin mestari-Classicia.

– Hyvät fiilikset on, hienoa kun kotihalliin saadaan pitkästä aikaa jengiä, sentteri Aaro Astala hehkutti ottelun aattona. 

– On jo unohtunut se meininki, kun katsomossa on kannattajia. 

Astalalle odotus on ollut erityisen pitkä. Viime kausi oli rikkonainen, eikä tämäkään sesonki alkanut parhaalla mahdollisella tavalla. Astala sairasteli elo–syyskuussa, eikä päässyt pelaamaan harjoitusmatseissa. Nyt vire alkaa olla kuitenkin hyvä. Kauden avausmaalikin tuli heti ensimmäisessä pelissä Turussa kaukovedon viuhuttua TPS:n verkkoon. 

– Hyvät voitot ja näin, mutta emme missään nimessä ole tyytyväisiä esitykseemme niissä. Työmaata on vielä paljon, Astala toppuutteli ja varmasti aiheesta. 

Ja onhan se totta. Avausmatsissa kaatui Tiikerit, jota povataan jumbosijalle F-liigassa. TPS-voitto oli makoisa, mutta turkulaisilla ei ole vielä kulkenut muissakaan otteluissaan. On selvää, että Classicin kaataminen vaatii huomattavasti enemmän. 

– On tiettyjä juttuja, jotka olemme nyt saaneet kuntoon noista ensimmäisistä peleistä, Astala kertoi. 

Hän haluaa päästä entistä ehompana kuntoon myös itse. Harjoituskauden sairastelu turhautti rikkonaisten kausien jälkeen, mutta toisaalta kokemus toi kypsyyttä myös ajatusmaailmaan. 

– Joskus aikanaan nämä tuntuivat pahemmilta. Olen oppinut laittamaan asioita perspektiiviin. Jos ei pysty pelaamaan, niin voi keskittyä muihin asioihin kuten kouluun, Astala totesi. 

Liigatason pelaajalle "paketin" kasaaminen salibandyn ja muun elämän välillä on ensiarvoisen tärkeää. Huilin aikana on hyvä saada muuta ajateltavaa, jolloin kaukaloon palaaminen on hiukan helpompaa. Mietteet on saatu tuuletettua, ja suoritukseen on helpompi keskittyä. Ainakin Astalalla prosessi kulki juuri näin. 

Toki paineita syntyy silti, erityisesti maajoukkuetason pelaajalle. Joulukuussa odottavat MM-kotikisat, joihin pääseminen on jokaisen huippupelaajan unelma. Astala oli maajoukkueen mukana syyskuun Ruotsi-otteluissa, mutta toipilaana. 

Kilpailu edustuspaikoista on kova ja reilu. F-liigassa voi hyvin antaa näyttöjä loka–marraskuussa, minkä Astalakin hyvin tietää. Toisaalta asia on yksinkertainen: Huippu-urheilija pyrkii aina antamaan kaikkensa ja tässä tapauksessa on luontevaa vain katsoa, mihin se riittää. 

– Näin se on. Yritän vain pelata mahdollisimman hyvin, ja se on muiden työ valita MM-joukkue. 

Maajoukkueen johto joutuu kinkkiseen paikkaan, mikäli Heimo ja Astala siinä joukkueen avainpelaajana onnistuvat syksyllä niin hyvin kuin tarkoitus on.  Kaikki edellytykset siihen on. 

– Meillä joukkueen yleisilme on aika samanlainen kuin ennenkin, vaikka sinne on tullut muutama hyvä uusi pelaaja. Kesän harjoituskausi on minusta paras mitä meillä on ollut. Kehityimme kimpassa. 

Uudet pelaajat ovat Astalan mukaan päässeet hyvin sisään jengiin, mikä ei ole Heimon tuntien tietenkään yllätys. Niin kuin ei ole sekään, että uuden päävalmentajan Antti Vartiaisen opit jatkavat hyväksi havaitulla linjalla. 

– Olemme hieman suoraviivaistaneet tekemistä. Pelaajilla annetaan paljon vastuuta reagointiin ja tilanteiden lukemiseen, Astala kertasi. 

Henkilökohtaisena kehityskohteena keskushyökkääjä on treenannut puolustuspeliä. 

– Etenkin lähellä omaa maalia puolustamista olen pyrkinyt parantamaan. Kyllä ne äijät sieltä ovat aiemmin löytyneet, mutta lisää tiettyä jämäkkyyttä siihen haetaan. 

Puolustusosaamisesta saatiin näyttöä jo Turussa, jossa Astalan johtama ykkösviisikko oli isossa roolissa TPS:n kirin tukahduttamisessa. Kentällinen on pullollaan ikiheimolaisia, joiden kanssa pelaamisesta Astalalla on paljon historiaa. 

– Emme ole päässeet treenaamaan yhdessä tällä kaudella juurikaan, mutta nyt aletaan hioa sitä. Pallollisessa pelissä tässä hioutumisessa voi mennä hetki, mutta varmasti se siitä paranee, kun pelejä saadaan alle, sentteri vakuutti. 

Ensimmäiset lastut sinkoilevat siis jo tänään. Astalalla on hyvä käsitys siitä, miten Classic laitetaan lujille ja kaadetaankin. 

– Pitää uskaltaa pelata ja olla rohkea niin puolustus- kuin hyökkäyspäässäkin. Ei pidä turhaan kumarrella vastustajaa. 

Peliä on odotettu kauan, mutta Astala ei ole huolissaan yli latauksesta. Vaikka kaikki haluavat varmasti esittää parastaan kotiyleisölle, on hyvä ajatella myös itseään. 

– Ei tämä kuitenkaan ole sillä lailla uusi tilanne, eikä pidä liikaa miettiä asioita. Pitää muistaa nauttia pelaamisesta. 

Päävalmentaja Vartiainen on eittämättä samoilla linjoilla. Kysyttäessä tiivistelmää Heimon ideaalisesta peli-ilmeesta kotiavauksessa AV:n yhden sanan vastaus kuului: seuraavasti: Rohkea! 

HEIMO–Classic perjantaina 1. lokakuuta klo 18.30 Otahallin Tiipiissä. Kaikki mukaan!

 

Kuva: Anssi Koskinen