Ma 08.03.2021

Heimo ei aio taipua helpolla – "Rohkeus toteuttaa omia juttuja riittää"

Westend Indiansin valmennuksella ja pelaajilla on yhä vankka usko siihen, että puolivälieräsarja paikallisvastustaja Oilersia vastaan kääntyy. Lauantain toisessa ottelussa Heimo johti vielä 54. minuutilla, mutta joutui lopulta taipumaan luvuin 4–6.

Taipumaan, mutta ei katkeamaan. Tämä fraasi sai tukea kenttätapahtumista Otahallin kamppailussa. Kokenut Perttu Puska teki avausmaalin ja maajoukkuekaksikko Valtteri Kainulainen ja Aaro Astala juoni seuraavan osuman.

Oilers pysyi pelissä ylivoimamaalien turvin, vaikka ottelun puolivälissä Indians johti jo 4–1 Astalan lähivaparin ja Kevin Nylundin osuman myötä.

Viimeisellä erätauolla johto oli vielä kaksi maalia, mutta Oilersin Justus Kainulainen lapa oli Heimon kannalta liian ahnaalla syönnillä. Nuorukainen pommitti viimeisellä kympillä kolme osumaa ja käänsi yhteensä neljän maalin illallaan matsin Öljymiehille.

– Jätetään mennyt taakse ja katsotaan eteenpäin, valmentaja Antti Vartiainen painotti.

Hänen mukaansa joukkue tietää tasan tarkkaan, että peli parantui torstaista ja että maanantaina se paranee jälleen. Oilersin kaatamiseen on kaikki eväät, vaikka kaksi ensimmäistä koitosta ovatkin naapurille lopulta kääntyneet.

– Ei tarvita mitään taikatemppuja. Rohkeus toteuttaa omia juttuja riittää. Valmentajien ei tarvitse valaa uskoa pelaajien tällaisten tappioiden jälkeen, he tietävät kyllä itsekin, että kyky voittaa on olemassa, Vartiainen totesi.

Eli ei muuta kuin uutta matoa koukkuun tai vaihdetta silmään. Vastaavia kuluneita ilmauksia olisi vielä paljon lisääkin, mutta näin se juuri on ajateltava. Välieräpaikkaan vaaditaan neljä voittoa, ja ne on raavittava yksi kerrallaan. Seuraava tilaisuus on tänään maanantaina. Yksi pelillisen puolen esiin nousevista asioista on eittämättä alivoimapeli.

Oilers on tehnyt kahdessa ottelussa viisi maalia viidellä neljää vastaan, Indians ei yhtään. Vaikka se osaltaan kertoo faktan, joskin tuloksen kannalta turhan sellaisen siitä, että viidellä viittä vastaan pelissä Indians johtaa selvästi.

– Tapamme pelata alivoimaa noudattelee tapaa jolla ylipäätään puolustamme, Vartianen sanoi ja antoi ymmärtää asian olevan rekisteröity.

– Yksi tapa parantaa on ottaa vähemmän jäähyjä. Niitä on tullut kahteen peliin nyt kuusi.

On sanomattakin selvää, että vaikka viidellä viittä vastaan ei ole tullut juurikaan takaiskuja, niin parantamista on kosolti silläkin sektorilla. Eivät ne jäähyt tyhjästä tule, vaan vastustajan painostuksen seurauksena.

– Aika paljon on kiinni siitä, että jatkuvasti muistamme osaavamme pelata. Parhaiten kaikki toimii, kun pelaamme rohkeasti ja luotamme peliratkaisuihin, Vartiainen palasi henkimaailman juttuihin.

Hän komppasi ajatusta siitä, että Heimolla on yhä paljon lunastamatonta potentiaalia sekä yksilötasolla että koko joukkueen suorituksessa. Moni avainpelaaja on vasta palannut pelille ja kehitystä tapahtuu kukon askelin joka pelissä.

Yksi Heimon onnistujista kahdessa pudotuspelikamppailussa on ollut kokenut Perttu Puska. Pitkän tauon jälkeen huipputasolle palannut hyökkääjä on iskenyt tehot 2+1 ja ollut esimerkki siitä, miten tosipeleihin sytytään.

– Perttu on rakentanut kuntoa koko kauden, eikä ole minkäänlainen yllätys, että kaveri johtaa nyt etulinjassa tosipeleissä, Vartiainen jakoi tunnustusta.

Pudotuspelit näyttäytyvät pallopeleissä usein henkisen kantin mittelönä. Puhutaan siitä, että kumpi haluaa enemmän voittaa ja kumpi luottaa rohkeammin omaan tekemiseensä. Näillä asioilla on tottakai merkityksensä, mutta se hämärtää pelillisten nyanssien vaikutuksen pitkässä sarjassa, jossa vastustaja tunnetaan läpikotaisin.

Näistä juonista ei paljon puhuta ainakaan suureen ääneen, mutta hiljaisuus ei tarkoita toimettomuutta.

– No uskon kyllä, että Heimon fanit huomaavat nämä jutut nopeasti. Ei tässä pudotuspeleissä tunteja tietenkään lasketa. Sanotaan niin, että mieluummin pelaajat nukkuvat ja valmentajat valvovat, Vartiainen naurahti.

Loppuviimeksi pitkä paras seitsemästä sarja on hänelle mieleen, vaikka univelka kasvaakin.

– Siinä on kylliksi aikaa kehittää joukkuetta ja toisaalta takuuvarmasti saa lopuksi juuri sen minkä ansaitseekin, Vartiainen viittasi siihen, että neljää voittoa mikään joukkue ei saavuta pelkällä tuurilla.

2. puolivälieräottelu HEIMO–Oilers 4–6 (3–1, 1–1, 0–4)

04.38 Perttu Puska (Niko Laiti) 1–0
09.32 Valtteri Kainulainen (Aaro Astala) 2–0
13.52 Justus Kainulainen (Rasmus Kainulainen) 2–1 yv.
15.00 Astala (Tuomas Harjula) 3–1
28.07 Kevin Nylund (Puska) 4–1
32.39 Santeri Lindfors (Matias Veikkola) 4–2 yv.
50.39 J. Kainulainen (Antti Suomela) 4–3 yv.
54.34 J. Kainulainen (Markus Markkola) 4–4
58.32 J. Kainulainen (Markkola) 4–5
59.52 Markkola 4–6 tm.

Toisen puolivälierän ottelukuvat: Flickr / Westend Indians (Joni Winsten)
Ottelun maalikooste: YouTube / Westend Indians