WESTEND INDIANS - HISTORIIKKI


Westend Indiansin tarina sai alkunsa 13.12.1992 Toni Leiponen perustaessa seuran/joukkueen yhdessä kavereiden kanssa kilpailijaksi Petri Leiposen perustamalle Westend Cowboysille. Joukkueen ensimmäiset harkat hikoiltiin ja matsit pelattiin tunnelmallisessa Etelä-Tapiolan lukion liikuntasalissa.

Ensimmäinen juniorijoukkue perustettiin Revontulen ala-asteella Mika Leiposen kavereista. Seuran historian ja toiminnan kannalta merkittävimmistä henkilöistä nostettakoon esille vuodesta 1993 Heimoon liittynyt seura-aktiivi Mikko Karppinen.   

Vuosien varrella veljesten kaveriporukoista on kasvanut Heimo-yhteisö, joka liikuttaa ihmisiä vauvasta vaariin ja tarjoaa kaiken tasoista liikuntaa harrasteesta huippu-urheiluun. Miesten edustusjoukkue pelaa F-liigassa ja seuralle on myönnetty Tähtiseura-tunnustukset laadukkaasta seuratyöstä lasten, nuorten ja aikuisten parissa.    

Seuran ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Pekka Leiponen, joka on toiminut myös Pro Westendin puheenjohtajana sekä historiallisen monilajiseura Westend-58 seura-aktiivina.  

Westend-58 liikutti erityisesti 50-, 60- ja 70-luvuilla alueen nuorisoa. Seura järjesti mm. vesihiihtoa, laskettelua, pallopelejä, yleisurheilua ja Westendin olympialaisia tällä 24.8.1958 käyttöön vihityllä sekä seuran käyttöön luovutetulla kentällä.

Jatkamme tätä tarinaa tänä päivänäkin. Salibandyn ja sählyn lisäksi Heimossa harrastetaan mm. jalkapalloa- ja futsalia sekä monilajiliikuntaa. Harrastamisen mahdollisuudet monipuolistuvat jatkuvasti ja yhteisö kasvaa.  

Seurayhteisömme keltamustissa väreissä liikuu nykyään vuosittain tuhansia Heimolaisia ympäri Espoota. Westend Indians on yksi Suomen suurimmista salibandyseuroista ja yksi Espoon suurimmista urheiluseuroista.

1992 - WESTEND COWBOYS & PETRI LEIPONEN 

Oli syksy 1992, olin 16 vuotias. Vanhempi veljeni Petri Leiponen oli edellisenä keväänä perustanut kavereidensa kanssa Westend Cowboys -nimisen salibandyseuran. Pari vuotta nuorempaa pikkuveljeä ei tietenkään hyväksytty mukaan, mutta veri veti pelaamaan salibandya. Niinpä vastineeksi päätin itse kerätä “harjoitusvastusjoukkueen” omista kavereistani, joka sitten koostui lähinnä koulukavereistani Etelä-Tapiolan lukion ensimmäisiltä luokilta, sekä muutamasta muusta ystävästäni. Tavoitteena joukkueella ei voinut olla enempää eikä vähempää kuin Westend Cowboysin voittaminen.


toni leiponen

Harjoittelimme tai ehkäpä ennemminkin pelailimme ensiksi pari kertaa keskenämme, kunnes suuri päivä koitti – odotettu harjoitusottelu Westend Cowboysia vastaan. Ei voi sanoa, että edesmenneen, caterpillarin uhriksi joutuneen Etelä-Tapiolan koulun liikuntasalissa pelattu ottelu olisi ollut yleisömenestys, sillä paikalla ei tainnut olla yhtään katsojaa. Tunnelmaa oli kuitenkin sitäkin enemmän. Voidaan sanoa, että tuohon peliin kiteytyi amatööriurheilun idea ja suola: pelaajat ottivat tosissaan mittaa toisistaan, vain ja ainoastaan maineen ja kunnian takia, sekä ehkä myös hiukan välituntiv******u ja kosto mielessä. Hävitä ei voinut! Ottelu olikin äärimmäisen tiukka – kovaa vääntöä, uhrautumista joukkueen eteen, taistelua jossa kaikki pelaajat antoivat kaikkensa. Mutta niin kuin urheilussa saattaa käydä (etenkin Suomen maajoukkueille) päättyi tämäkin ottelu lopulta meidän niukkaan yhden maalin tappioon ja Westend Cowboysin voittoon.

 

Seuran kaikkien aikojen ensimmäisessä ottelussa Westend Cowboyseja vastaan pelasivat: Sami Kokljuschkin, Toni Leiponen, Mikael Maksimow, Leo Miramo, Asko Nissinen, Mikko Sinisalo, Lauri Taro, Eetu Tiihonen ja Juha Vesala. Ottelun jälkeen minua pyydettiin jo Cowboysiin – mutta olisihan meillä kavereiden kesken jo oma joukkuekin, ajattelin.

 

Seuraavana päivänä yhdellä koulun oppitunneista kysyin takanani istuneelta Sami Kokljuschkinilta, että jatketaanko me edelleen pelaamista yhdessä. Olimme suunnitelleet siihen asti vain tästä yhdestä harjoituspelistä. Vaihtoehtona oli, että menisin itse pelaamaan Westend Cowboysiin. Kun Sami kuitenkin vastasi myöntävästi, että pelataan vaan yhdessä, niin (ainakin kahden pojan) joukkue oli syntynyt. Siihen aikaan ei ollut vielä olemassa salibandyhalleja pääkaupunkiseudulla, mutta harjoittelupaikka järjestyi, kun liikunnanopettajamme Esa Niemelä antoi meidän jäädä aina koulun jälkeen pelaamaan Etelä-Tapiolan koulun liikuntasaliin. Vaikka sali ei ollutkaan kuin noin puolet nykyisestä salibandykentästä, kaukalosta ei ollut tietoakaan ja yksi seinistä koostui verhosta, niin joukkueellemme se oli kuin unelmallinen urheilupyhättö konsanaan.


WESTEND INDIANS & TONI LEIPONEN


Seuran nimi syntyi, kun mietimme ystäväni Olli Tuomisen kanssa joukkueelle mahdollisimman hyvää, iskevää nimeä. Kaikki kunnia sodanjälkeiselle urheiluseuratoiminnalle, mutta siihen aikaan kaiken maailman pallokerhot, palloseurat tai muut pallopojat olivat niminä melko aikansa eläneitä, eikä "toverit" sopinut meidän westendiläistaustaan. Lopulta Olli ehdotti, että saadaksemme mahdollisimman “veriset” ja kiihkeät paikalliskamppailut Westend Cowboysien kanssa, oli joukkueemme nimen oltava vain ja ainoastaan Westend Indians: siis “inkkarit vastaan länkkärit”. Se mistä Westend Cowboys sai aikoinaan nimen, niin on toinen tarina konsanaan, mutta jokainen voi tykönään  miettiä vaikka millaisia salibandyliiton kieltämiä lyhenteitä siitä saa… Valitsemamme tie osoittautuikin sittemmin suosituksi, sillä myöhemmin muun muassa “luistin-sählyn” SM-liigassa seurattiin meidän jalanjälkiämme, kun siellä vaihdettiin nimiä toisellle kansainväliselle kielellemme.


Historia

Miehet edustusjoukkue - 1994 (ensimmäinen joukkuekuva)


13.12.1992 - PEKKA LEIPONEN 


Seura oli rekisteröitävä jo syksyllä 1992 yhdistysrekisteriin, jotta saimme anoa Suomen Salibandyliiton jäsenyyttä. Koska olimme kuitenkin vasta 16-vuotiaita, eikä yhdistyksen hallituksessa saa lain mukaan olla alaikäisiä jäseniä, oli meidän taivuteltava muutamat vanhemmat antamaan nimensä meidän "käyttöömme", kunnes olisimme itse täysikäisiä. Lopulta saimme allekirjoitukset perustamiskirjaan isältäni Pekka Leiposelta (Pj.), Gugi Kokljuschkinilta (Varapj.) ja Mirja Sinisalolta (sihteeri/rahastonh.). Kiitoksia siitä heille. Niin oli Westend Indians ry virallisesti perustettu 13.12.1992. Suomen Salibandyliittoon meidät hyväksyttiin jäseniksi 18.2.1993 ja yhdistysrekisteriin yhdistys liitettiin 9.2.1994.

 

MIKKO KARPPINEN


Yksi seuramme historian ja toiminnan kannalta merkittävimpiä henkilöitä, Mikko Karppinen, liittyi seuraamme heti vuodenvaihteen jälkeen 1993 pelattuaan aikaisemmin senaikaisessa menestysseurassa EBT:ssä. Ilman Mikkoa (pelaaja 1993-, valmentaja 1993-, varapuheenjohtaja 1995–2003) seuramme ei olisi lähelläkään sitä, mitä se on nyt.


MIKA LEIPONEN 


Ensimmäinen juniorijoukkueemme lähti käyntiin myös heti vuodenvaihteen jälkeen, kun viisi vuotta nuorempi veljeni Mika Leiponen ilmoitti, että hekin haluavat kavereineen pelata. Heistä tuli siten ensimmäinen Westend Indians juniorijoukkue, 1981 syntyneet D-pojat. Siihen joukkueeseen tulivat lähinnä viereisen Revontulen ala-asteen 5.-luokkalaisia. Mukana joukkueessa pelasivat muun muassa Juuso Tiihonen ja Markus Olkkonen.

 

MIEHET EDUSTUSJOUKKUE - 2002 NOUSU 1. DIVISIOONAAN

 

Syksyllä 1993 Westend Indians osallistui ensimäistä kertaa Suomen Salibandyliiton viralliseen sarjaan, ja kun pohjalta on aloitettava, niin se oli silloinen miesten Suomi-sarja eli 4-divisioona. Sen aikaista sarjatasoa ja lajin luonnetta kuvaa hyvin muun muassa, että mailat olivat muovisia “letkuja”, joita jäykistettiin milloin milläkin viritelmällä (ennen kuin tulivat lasikuitu-ProStickit); pelaajat, jotka osasivat "rannata" kovaa olivat harvinaisuuksia; coast-to-coast hyökkäyksiä tehtiin; yhden pelin me voitimme 34–1 (peliaika: 3×1 5min) ja meidän painetut t-paidat olivat sarjan hienoimmat pelipaidat!

 

Myös Westend Indiansin ja Westend Cowboysin välisiä tiukkoja paikallispelejä pelattiin vielä parin vuoden ajan ja voitot jakautuivat melko tasan, kunnes keväällä 1995 molemmat joukkueet tippuivat 5-divisioonaan. Kun lisäksi molemmmat joukkueet olivat kärsineet pelaajapulasta, päätettiin, että Westend Cowboys liittyy Westend Indiansiin, joka oli jo siinä vaiheessa kasvanut miesten joukkueen ja parin juniorijoukkueen seuraksi. 

 

Ratkaisu osoittautuikin oikeaksi, sillä seuraavien vuosien aikana nousimme vuosi per sarjataso vauhdilla aina 2-divisioonaan asti, jossa pelasimme kolme kautta. Tämän jälkeen nousimme miesten I-divisioonaan.


 Historia

Miehet edustusjoukkue - 2002 (nousu 1.divisioonaan)


Lopuksi vielä suuret kiitokset Westend Indians ry:n ensimmäisistä vuosista teille, erityisesti alkuperäiset juniori- ja seuratyöntekijät Mikko Karppinen ja Mika Leiponen, ensimmäisen joukkueen Sami Kokljuschkin ja Mikko Sinisalo, harjoittelutilat tarjonnut Esa Niemelä ja ensimmäiset hallituksen jäsenet Pekka Leiponen, Gugi Kokljuschkin ja Mirja Sinisalo. Sekä tietenkin Westend Cowboys ja Petri Leiponen – ilman teitä ei olisi meitä!

 


 

TONI LEIPONEN

Westend Indians ry

  • Pelaaja 1992–
  • Toiminnanjohtaja 1992–95
  • Valmentaja 1993–
  • Puheenjohtaja 1995–

Once a member - always part of the Tribe