To 14.03.2024

Heimon tehopuolustajat tietävät, kuinka TPS kaatuu – Ollaan aika pirun valmiita tähän sarjaan"

Westend Indians ja Turun Palloseura aloittavat perjantaina puolivälieräsarjansa F-liigan pudotuspeleissä. Heimo saa puolustavalta mestarilta revanssin ja vieläpä kotiedun kera seurahistorian parhaan runkosarjasijoituksen myötä.

Heimo ja TPS ovat vuosien saatossa tahkonneet tasaisia maalin pelejä, eikä päättynyt runkosarjakausi ollut poikkeus. Tätä taemmaksi historiassa ei liene tarvetta mennä puolivälierien ennakkotunnelmia rakennettaessa.

Turkulaiset voittivat molemmat syksyn kamppailut jatkoajalla 5–4. Espoolaisittain maukkaan poikkeuksen muodosti helmikuinen kolmas kohtaaminen, jossa Heimo takoi Kupittaalla kaksinumeroiset voittolukemat.

Joukkueet kohtasivat tällä kaudella ensimmäisen kerran syyskuun lopussa Turussa syksyisenä maanantaina. Tuossa matsissa Heimo tuskaili yli 40 minuuttia viimeistelyn kanssa, mutta pelasi hyvän kolmannen erän ja oli lähellä napata kolme sarjapistettä. TPS kuitenkin nappasi kaksi pistettä onnistuttaan jatkoajalla.

–Kaksi erää oltiin unessa, mikä näkyi esimerkiksi missatuissa maalipaikoissa, valmentaja Antti Vartiainen harmitteli tuolloin.

Heimon onnistujia olivat kahdesti osunut Joonatan Lindholm sekä toinen puolustaja Samuli Huppunen saldollaan 1+1.

Marraskuun maaottelutauon jälkeen oli turkulaisten vuoro tulla Espooseen. Tiipiissä pelattiin tasainen matsi, jossa Heimo nousi vikalla kympillä kahden maalin takaa jatkoille. Samuli Junnilan tasoitus syntyi ajassa 58:53.

Myös tässä kamppailussa Heimolla oli kaikki saumat ottaa enemmänkin pisteitä.

– Tiukkoja pelejä nämä ovat aina Tepsin kanssa. Kovaa vääntöä oli, ja pienestä se oli taas kiinni, kommentoi kapteeni Valtteri Kainulainen tuoreeltaan.

Junnilan tasoituksen syöttänyt Huppunen oli tässä koitoksessa kotijoukkueen tehokkain saldolla 1+1.

Kelataan kolme kuukautta ja päästään helmikuuhun. Heimo matkasi Turkuun parin vaisumman pelin jälkeen ja pelasi loistavan ottelun. TPS nöyrtyi maalein 2–11, mutta totuuden nimissä on sanottava numeroiden revähätäneen vasta kolmannessa erässä.

– Aina pitää hyvin pelata, jos meinaa Tepsin voittaa. Se mikä teki meistä hyviä nyt oli se, että alusta alkaen oli oikeanlainen mielentila, valmentaja Vartiainen eritteli helmikuussa.

Tämä voitto osoittautui lopulta ratkaisevaksi Heimon historiallisen nelossijan kannalta. Pelillisesti kamppailussa nähtiin kenties myös taktisia kokeiluja molemmin puolin, ja pahin virhe Heimon kannalta olisi vetää johtopäätöksiä vastustajan tasosta tuon kamppailun pohjalta.

Tämä TPS-peli oli ikimuistoinen ainakin Heimon nuorelle latvialaishyökkääjälle Markus Dumpisille, joka teki uransa ensimmäisen F-liigamaalin ja ryyditti sitä parilla hienolla syötöllä.

Puolustaja Onni Forss teki kauden pisteensä tässä yhdessä pelissä summattuaan 2+2. Lindholm osui kaksi kertaa Kupittaalla myös tällä vierailulla.

Maajoukkuekuvioihin MM-karsinnoissa noussut ja muutenkin kehuja osakseen saaneen Lindholmin ajatukset ovat luonnollisesti puolivälierissä.

– TPS on mieluinen vastustaja meille. Pelillisesti TPS nojaa aika vahvasti tiiviiseen puolustuspeliinsä. Pallon kanssa TPS pyrkii välillä rikkomaan pelin tempoa ja sitä kautta ottamaan peliä itselleen, hän analysoi. 

Toista kauttaan Heimossa pelaava Lindholm tietää mitä sarjan voittaminen vaatii. Vuosi sitten sarja jäi melko lyhyeksi, mutta Espoossa on tehty lujasti hommia kauden aikana.

– Tässä sarjassa pitää pyrkiä olemaan vahva kaksinkamppailuissa niin hyökkäys- kuin puolustusalueella. Uskon, että sarjassa nähdään myös todella tasaisia matseja, joten maltti ja rauhallisuus pitää säilyttää jokaisessa tilanteessa. 

Heimon koko joukkue on erittäin nälkäinen osoittamaan sen, että viime kauden mestari haastetaan vakavissaan. Tämä sanottuna, Lindholm muistuttaa tietyn rentouden tärkeydestä kauden huipennuksessa.

– Totta kai sitä odottaa jo innolla ensimmäistä peliä. Jokaisessa ottelussa on iso panos, joten positiivista kihelmöintiä on havaittavissa. Pyörää ei kuitenkaan tässäkään tapauksessa tarvitse keksiä uudelleen. Näistä peleistä pitää osata nauttia.

Jos Lindholm oli neljällä osumallaan Heimon paras maalintekijä TPS:ää vastaan, niin eniten pinnoja keräsi Huppunen. Hän työllisti tilastokirjureita joka matsissa ja summasi kaikkiaan 1+4=5.

– Aikas hieno mahdollisuus ottaa revanssi viime keväästä. Silloin ei pärjätty, ja nyt ollaan tehty todella paljon töitä näitä pelejä varten. Ollaan aika pirun valmiita tähän sarjaan, Huppunen vakuutti.

Myös hänellä on selvä kuva turkulaisten pelitavasta ja tärkeistä huomioitavista seikoista.

– He ovat pelanneet etenkin pallottomana vähän kahdella eri rytmillä, johon meidän pitää osata vastata. Ja ennen kaikkea lähteä itse määrittämään pelin rytmiä ja pelata meidän omilla vahvuuksillamme.

Talvella loukin takia pitkän pätkän sivussa ollut Huppunen on joukkuekaveriensa tapaan täpinöissään nurkan takana odottavista isoista matseista.

– Tämä on todellakin vuoden hienointa aikaa. Vähän alkaa aurinko pilkottelemaan ulkona, ja peleissä alkaa olla panosta. Täytyy elää hetkessä ja nauttia tästä!

Nautiskelu alkaa Tiipiin katsomossa perjantaina. Puolivälierät jatkuvat melko tiiviissä tahdissa, kun sunnuntaina pelataan Turussa ja keskiviikkona 20. maaliskuuta täyttyy taas Tiipii.

F-liigan 1. puolivälierä HEIMO–TPS Otahallin Tiipiillä perjantaina 15. maaliskuuta kello 18:30.

F-liigan 3. puolivälierä HEIMO–TPS Otahallin Tiipiillä perjantaina 20. maaliskuuta kello 18:30.

Liput puolivälierien kotiotteluihin täältä!